Filmul de weekend: A Hero. Un film puternic despre dileme morale
Rahim, un bărbat de vârstă mijlocie, divorțat și cu un copil preadolescent ajunge la închisoarea datornicilor din cauza unei datorii pe care nu mai are cum să o plătească. Este desenator de meserie, încearcă să pornească o mică afacere, însă din păcate planurile sale eșuează.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 martie 2022, 11:07 / actualizat: 6 martie 2022, 11:18
Ca să poată ieși din închisoare trebuie să-și achite datoria. Iubita lui găsește din întâmplare pe stradă o poșetă în care sunt mai multe monede de aur. Cei doi vor să vândă banii la amanet, însă renunță, iar Rahim hotărăște să caute proprietarul banilor ca să-i poată înapoia. Vestea despre gestul său generos ajunge la urechile conducătorilor închisorii, care cheamă presa pentru a prezenta minunea: un deținut dator vândut pune cinstea mai presus de datoria personală și restituie micul tezaur proprietarului de drept.
Este ca o poveste desprinsă din 1001 de nopți scenariul filmului lui Farhadi, condimentat însă cu elemente din secolul XXI. Pentru că pe vremea Șeherezadei nu exista Facebook, iar definiția unor cuvinte ca altruism, generozitate sau bunătate era mai ușor de formulat.
În vremea rețelelor de socializare însă albul devine negru iar negrul devine alb, totul este relativizat, iar ce părea ieri un gest de mare onoare azi se transformă în rușine sau dezonoare.
Filmul lui Asghar Farhadi este ca o spirală ingenios creată, care te poartă pe noi culmi ale absurdului și te pune permanent în fața unor dileme și alegeri morale.
Cine are dreptate, cine a fost mai onest, cine a încălcat regulile, cine se poate considera fără pată? În lumea în care totul poate fi expus, filmat și divulgat pare că nimeni nu poate scăpa fără o suspiciune.
Citeam într-un editorial recent al unei colege jurnaliste că de fapt rețelele de socializare nu sunt o oglindă a societății ci doar un amplificator, o goarnă pe care par să pună stăpânire cei care știu să urle mai puternic. Și asta spune și regizorul iranian: lumea noastră și-a pierdut reperele și se zbate într-un fel de mocirlă din care nu poți ieși. Poți doar să te lași purtat de curent, sperând că la un moment dat, atunci când se consideră ce ți-ai ispășit pedeapsa, vei fi depus pe tăcute pe mal.
Distribuția formată exclusiv din actori iranieni despre care nici măcar site-ul imdb.com nu știe să spună mare lucru, este excepțională. La fel ca și măiestria lui Farhadi în construcția poveștii. Dacă la început tonul filmului este ușurel și burlesc, pe măsură ce se apropie de sfârșit devine serios și grav. Ne întrebăm alături de regizor ce mai înseamnă să fii erou în ziua de astăzi.
Din păcate, războiul din Ucraina ne face să redefinim termenul de eroism și o face cu mult sânge nevinovat.
Iar filmul A Hero de Asghar Farhadi ne face bine, pentru că ne obligă să ne gândim la dreptate, curaj și adevărat.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.