Prima pagină » Știri » Social » Cum se schimbă viața românilor după ridicarea stării de alertă? [AUDIO]
Cum se schimbă viața românilor după ridicarea stării de alertă? [AUDIO]
Foto: marcinjozwiak /Pixabay
Starea de alertă va fi ridicată începând din această noapte, 9 martie 2022. Astfel vor fi eliminate o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum.
Nu vom mai purta masca în aer liber, nu mai este nevoie de certificat verde la intrarea în spațiile publice iar telemunca se va face doar cu acordul angajatului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
8 martie 2022, 15:49 / actualizat: 11 martie 2022, 8:14
Starea de alertă va fi ridicată începând din această noapte, 9 martie 2022. Astfel vor fi eliminate o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum.
Nu vom mai purta masca în aer liber, nu mai este nevoie de certificat verde la intrarea în spațiile publice iar telemunca se va face doar cu acordul angajatului.
Sunt doar câteva dintre măsurile care vor fi eliminate începând de miercuri, 9 martie. Am discutat mai multe despre acest subiect cu avocatul Roxana Cleja:
Roxana Cleja: S-a anunţat că nu se mai prelungeşte starea de alertă. Ea era instituită prin legea 55/2020: toate măsurile, toate hotărârile de guvern privind starea de alertă erau instituite în baza acestei legi. Dacă ea nu se mai prelungeşte, toate aceste hotărâri şi ordine îşi pierd valabilitatea. Asta înseamnă că nu vom mai avea mască, nici înăuntru, nici afară. Ea va rămâne ca o recomandare, dar impunerea măştii ar însemna acum o restrângere a libertăţii. Nu ne mai rămâne decât să îi rugăm pe oameni să o poarte, fiecare cum va crede de cuviinţă. În ce priveşte certificatul verde, el există în continuare şi poate fi folosit când mergem în altă ţară, dar în România rămâne fără obiect. În locurile în care ni se măsura temperatura la intrare, acest lucru nu se va mai face de acum încolo.
Anca Bota: Au existat acele ghişee unde puteam apela la variante online de comunicare. În privinţa acestui aspect, cum se va desffăşura relaţia noastră cu autorităţile de acum încolo?
Roxana Cleja: Covidul a adus digitalizarea în foarte multe instituţii. A fost mai uşor, pentru că multe lucruri se rezolvau cu un mail. De acum, depinde de fiecare instituţie dacă vrea să păstreze şi să permanentizeze aceste metode.
Anca Bota: Ce ne puteţi spune despre relaţia cu medicul de familie?
Roxana Cleja: Tot ce a fost dat în baza stării de alertă, dacă nu este dat acum din nou, nu mai poate fi în vigoare. Dacă în starea de alertă ni se spunea că e suficient să trimitem pe mail ceva, că medicul poate face consultaţii la distanţă, că ne poate trimite reţeta, pe care să o arătăm de pe telefon, de acum nu mai e valabil. Trebuie umblat un pic mai mult cu documentele fizice, dacă nu se va interveni legislativ ca aceste facilităţi să rămână. Vreau să atrag atenţia asupra unor prevederi din legea 55/2020. Nu se şterge totul cu buretele: unele prevederi aveau un termen de aplicare, de exemplu 90 de zile de la încetarea stării de alertă. Aici intră expirarea actelor emise de autorităţi, precum cartea de identitate sau permisul de conducere: dacă ele au expirat la un moment dat în timpul stării de alertă, nu eram obligaţi să mergem să le prelungim. Şi în continuare nu suntem obligaţi, timp de 90 de zile de la încetarea stării de alertă. Important este să nu ne bulucim cu toţii la ghişee. Însă un aspect în care eu zic că ar fi fost nevoie de temporizare e faptul că, pe durata stării de alertă, angajatorii erau obligaţi să trimită în telemuncă o parte din salariaţi. De la încetarea stării de alertă, chiar din a doua zi, dacă nu avem acordul salariatului, trimiterea lui în telemuncă este ilegală. Angajatul poate în continuare doar să propună telemunca, nu o poate impune; ceea ce trebuie făcut rapid, dacă se doreşte în continuare rămânerea în telemuncă. Era prelungită şi valabilitatea contractelor colective de muncă. Ele sunt în continuare prelungite timp de 90 de zile de la încetarea stării de alertă; însă în 45 de zile trebuie să se înceapă demararea negocierilor colective pentru contractele de muncă expirate. O prevedere care rămâne în vigoare este dreptul celor care se vaccinează la o zi liberă: acest aspect e trecut în aceeaşi lege, dar nu este legat de durata stării de alertă.
Anca Bota / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.