A fost exploratorul de la care şi-a luat numele America, deşi el însuşi nu a căutat această glorie. În 1451 sau 1454, în orice caz pe data de 9 martie, s-a născut Amerigo Vespucci:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
9 martie 2022, 06:00 / actualizat: 9 martie 2022, 9:13
A fost exploratorul de la care şi-a luat numele America, deşi el însuşi nu a căutat această glorie. În 1451 sau 1454, în orice caz pe data de 9 martie, s-a născut Amerigo Vespucci:
A venit pe lume într-o familie de negustori florentini bogaţi. A primit o educaţie umanistă, îi plăcea să colecţioneze cărţi şi hărţi. La 25 de ani a intrat în serviciul familiei Medici, pentru care se afla într-o misiune în Spania, unde se crede că a fost martor al întoarcerii lui Cristofor Columb.
Începând din 1497, Vespucci a făcut, conform propriilor afirmaţii, 4 călătorii în lumea nouă (două s-au putut demonstra). În 1499 a făcut parte dintr-o expediţie spaniolă care a ajuns până la gura de vărsare a Amazonului, dar exploratorul a crezut atunci că se afla în Orientul Îndepărtat. Însufleţit de experienţă a încercat să organizeze o nouă călătorie (de această dată plănuind să ajungă în India), dar în Madrid nu a primit susţinere financiară. În 1501 se afla deja în serviciul portughezilor când a explorat cursul inferior al fluviului La Plata. Sunt şi dintre aceia care cred că Amerigo Vespucci a descoperit Ţara de Foc.
După ce a renunţat la expediţii Vespucci a fost acceptat într-o importantă casă comercială, treaba lui fiind aceea de a le da lecţii de navigaţie şi astronomie timonierilor din flota spaniolă.Era tot odată responsabil de datele de navigaţie colectate de aceştia şi de întocmirea de hărţi noi. Amerigo Vespucci a murit de malarie în 1512. Renumele lui se bazează pe 2 scrisori ale acestuia, care au fost publicate în mai multe ţări, în care exploratorul povestea despre Lumea Nouă şi despre călătoriile lui. După cum am amintit, numărul călătoriilor este discutabil, dar cert e că publicul a asociat descoperirea noilor tărâmuri cu numele lui Vespucci. Cristofor Columb a crezut până la moarte că a ajuns în Asia; Vespucci şi-a dat seama că în geografia tradiţională există o eroare, iar ruta nou descoperită duce la un continent până atunci necunoscut.
Umanistului german Martin Waldseemüller îi plăcea tare mult să inventeze denumiri noi. Când, în 1507, a tipărit o hartă a lumii pe care apărea şi lumea nouă, aceasta era deja numită după exploratorul italian: America. Waldseemüller şi-a schimbat în curând părerea şi a încercat să boteze continentul Terra Incognita, dar atunci era deja prea târziu.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.