Radio Cluj…la modă: În martie, femeia e feminină
De altfel pantalonul a început să intre puternic în purtarea cotidiană, mai ales atunci când femeile au luat locul bărbaților plecați la război, fiind mai comod și mai practic pentru desfășurarea oricărei activități dintr-un domeniu considerat apanajul masculinității.
Cu timpul, pantalonul a devenit o piesă de nedespărțit din garderoba feminină iar rochia a fost dată uitării.
Este suficient să urmărim câte femei aleg să poarte rochii în activitățile de peste zi.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 martie 2022, 06:00 / actualizat: 10 martie 2022, 9:00
Acum câțiva ani am scris un articol legat de luna martie și resuscitarea conceptului de feminitate care vine odată cu sosirea simbolică a primăverii, pe care îl luăm în discuție și astăzi.
Conform tradiției mărțișorul se oferea în prima noapte cu Lună nouă din Martie, ca simbol pentru începutul anului agrar, dar este legat și de o veche sărbătoare romană Matronalia care avea loc la debutul lunii martie în vremurile antice.
Femeia era, astfel onorată prin gesturi simbolice de celebrare a caracterului specific feminin.
Dar luna martie, are legătură și cu Marte/ Ares, zeul războiului și al dorințelor, acțiunii și inițiativei specifice aspectului masculin, cu zodia de începuturi reprezentată de Berbec, guvernat astrologic tot de planeta Marte.
Nu mi se pare absolut deloc întâmplător că se sărbătorește ideea de feminitate prin tot ce înseamnă ea taman în luna martie.
Exact cum Yang are nevoie de Yin, așa au nevoie începuturile,inițiativele, de așezarea în cuiburi, ca păsările primăvara, ce se găsește în exact esența feminității: blândă, tandră, iertătoare, iubitoare, consecventă, răbdătoare. Dacă aceste atribute nu se găsesc nici măcar bine ascunse îndărătul unei perechi de jeans, sau în spatele unei atitudini aparent războinice, echilibrul se cam duce de râpă, ceea ce putem vedea lesne în jurul nostru.
Creatorii de modă ai vremurilor nu demult trecute ca și cei care au făcut istoria modei secolului XX s-au ocupat cel mai adesea, cu exacerbarea caracterului feminin prin creațiile lor în sensul cultivării unui frumos, ce astăzi adesea, ajunge să fie un concept disputat.
Căci conform părerilor unora sau altora, frumusețea ar putea fi un set de reguli, un cod sau o normă cu care omul se familiarizează de mic copil, iar ceea ce a fost ascuns privirilor acestuia din diferite motive ar putea fi considerat urât.
Idealurile de frumusețe și prin extensie de feminitate ale diferitelor perioade istorice diferă constant de la o epocă la alta. Femeia rubensiană a ajuns să reprezinte ceva de nedorit pentru, de pildă perioada anilor 60- 70 când tipul preferat de femeie trebuia să aibă corp adolescentin.
Orice ideal estetic al unei perioade determinate din istorie modifică sensibil și conceptul de feminitate asociat acestuia.
În epoca noastră gender fluid cum vedeți evoluția conceptului de feminitate și cât mai rămâne valabil din ecuația complexă a feminității din vremurile bunicilor noastre? Este un subiect demn de meditat odată cu venirea primăverii.
Unitatea contrariilor face ca viața să continue iar femeia este prin esență parte integrantă din această complexă operațiune.
Sfatul meu stilistic, de această dată este să purtați rochii odată cu venirea primăverii întru redobândirea măcar parțială a feminității!
Tot ce pot promite este că vă veți simți mai fericite!
Călina Langa, fashion designer
Fotocopii după următoarele publicații:
Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.Radio