Ziarele o pomeneau drept orfana care a devenit sclavă, a explorat Nilul şi a murit o doamnă. Ne amintim astăzi de exploratoarea Florence Baker:
Articol editat de cristina.rusu,
11 martie 2022, 06:00 / actualizat: 11 martie 2022, 8:05
Ziarele o pomeneau drept orfana care a devenit sclavă, a explorat Nilul şi a murit o doamnă. Ne amintim astăzi de exploratoarea Florence Baker:
Florence Barbara Maria von Szasz (aceasta fiind doar una din variantele în care numele ei e menţionat) s-a născut la Aiud, în 1841. Ambii ei părinţi au fost ucişi în timpul revoluţiei de la 1848. A fost închisă într-un harem, iar la 18 ani a fost scoasă la vânzare în piaţa de sclavi din Vidin. A fost cumpărată de Samuel Baker, un aventurier englez de 37 de ani, cu care a format de atunci o pereche de nedespărţit. La 18 ani Florence vorbea patru limbi: româna, maghiara, germana şi turca. Mai târziu a învăţat, de asemenea, engleza, araba şi kiswahili.
A participat la expediţia către izvoarele – pe atunci necunoscute – ale Nilului: o iniţiativă cu un răsunet important, care a adus înnobilarea lui Samuel Baker. Nici ei nu au găsit punctul de origine al marelui fluviu, totuşi au fost primii europeni care au văzut lacul Albert din Uganda şi au explorat părţi semnificative de pe teritoriul de azi al statului Kongo. Cei doi s-au căsătorit în 1865, orfana din Aiud devenind aşadar o lady.
Într-o a doua expediţie îi regăsim în serviciul hedivului turco-egiptean, unde cunoştinţele ei privind limbile, bolile tropicale şi mentalităţile otomane sunt indispensabile. În 1874 Samuel şi Florence Baker s-au întors în Anglia, unde au cumpărat conacul de la Sandford Orleight, în Devon. Conacul respectiv a devenit reşedinţa lor definitivă. Lady Florence, ca fostă roabă crescută într-un harem şi cumpărată de soţul său, avea o reputaţie sulfuroasă în societatea britanică, dar succesul expediţiilor, renumele lui Samuel Baker, rolul jucat de ea în expediţii şi buna sa educaţie i-au deschis în cele din urmă şi uşile saloanelor „high-life” ; doar regina Victoria a refuzat până la capăt să o primească oficial.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.