A început recensământul populației și al locuințelor [AUDIO]
Ulterior, în perioada mai – iulie, va urma a două etapă, în care recenzorii îi vor vizita acasă pe toți cei care nu au avut acces la internet sau nu au trimis datele solicitate Institutului Național de Statistică.
Articol editat de cristina.rusu, 14 martie 2022, 10:37 / actualizat: 16 martie 2022, 16:32
Recensământul populației ne va oferi date precise cu privire la numărul cetățenilor români care mai locuiesc în țară, rezidenții aflați pe teritoriul României dar și numărul de locuitori pe care îl are fiecare municipiu, oraș și comună.
De asemenea, la nivel național se va face o centralizare a imobilelor și a persoanelor care locuiesc în locuință personală sau stau în chirie.
Toate aceste informații ajută statul la elaborarea programelor de dezvoltare, fiind unul dintre indicatorii pe care Uniunea Europeană îi ia în calcul atunci când aprobă sau respinge un proiect de finanțare.
Primarul Clujului Emil Boc precizează că cetățenii au la dispoziție două luni pentru autorecenzare, o singură persoană putând să treacă datele tuturor membrilor de familie care stau la o anumită adresă:
În intervalul 14 martie – 15 mai are loc autorecenzarea sau autorecenzarea asistată. Timp de două luni de zile, accesând saitul www.recensamantromania.ro, platforma autorecenzare, o persoană din familie completează CNP-urile tuturor membrilor gospodăriei și celelalte informațîi solicitate acolo. După care, în perioada 16 mai – 17 iulie, are loc colectarea datelor de către recenzori prin interviuri față în față, în locuință. (Emil Boc)
În primele ore de funcționare, saitul recensamantromania.ro a funcționat cu sincope, din cauza numărului mare de persoane care au încercat să-l acceseze în același timp.
Primarul Emil Boc apreciază că situația este una temporară și adaugă că, pentru cei care nu se descurcă cu internetul, municipalitatea a pregătit mai multe centre unde oamenii sunt ajutați să se autorecenzeze.
Pentru cei care nu pot să completeze singuri, avem opt puncte unde pot să meargă și să primească sprijin pentru recenzarea asistată. Persoanele în cauză vin și spun “suntem patru în familie, acestea sunt datele” și de acolo cineva îi ajută să facă recenzarea aceasta asistată. Așadar, aceste centre vă stau la dispoziție, dragi clujeni, pentru a face această autorecenzare. (Emil Boc)
Cele opt centre de autorecenzare asistată care funcționează pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt la Sala Polivalentă BT Arena, cluburile pensionarilor din cartierele Grigorescu, Mănăștur, Zorilor și Someseni, Primăria de cartier Iris și Baza Sportivă Gheorgheni.
Cei care nu știu cum să se autorecenzeze sau nu reușesc să o facă, se pot prezența la oricare dintre aceste puncte cu actele de identitate ale tuturor membrilor familiei, de luni până duminică, în intervalul orar 09.00 – 20.00.
Mihai Miclăuș
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Luni, 14 martie începe recensământul populaţiei şi al locuinţelor. În premieră, cetăţenii se pot auto-recenza online.
Dar pentru cei cu abilităţi digitale reduse la Bistrița sunt deschise 10 centre de îndrumare, unde vor fi asistaţi de personal pregătit să introducă datele necesare pentru recensământ.
Aceste puncte sunt la Centrul de Informare Turistică, la Direcția de Asistență Socială, la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice, dar și la Palatul Culturii.
Au fost montate două containere în zona centrelor comerciale, unde, de asemenea, recenzorii, folosindu-se de tablete, îi vor ajuta pe oameni să completeze chestionarul electronic.
Corespondenta RRA, Cristiana Sabău, a aflat mai multe informații de la Șeful Direcției Regonale de Statistică Bistrița-Năsăud:
Șeful Direcției Regonale de Statistică Bistrița-Năsăud, Mircea Chira.
Angajaţii care se auto-recenzează primesc o zi liberă plătită, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau la companii private.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.