A studiat mult pila inventată de contele italian Alessandro Volta. Folosind echipament creat de el însuşi, a descoperit relaţia dintre diferenţa de potenţial, intensitatea curentului şi rezistenţa electrică, formulând o lege care astăzi îi poartă numele. În 16 martie 1789 s-a născut Georg Simon Ohm:
Articol editat de cristina.rusu,
16 martie 2022, 06:00 / actualizat: 16 martie 2022, 7:41
A studiat mult pila inventată de contele italian Alessandro Volta. Folosind echipament creat de el însuşi, a descoperit relaţia dintre diferenţa de potenţial, intensitatea curentului şi rezistenţa electrică, formulând o lege care astăzi îi poartă numele. În 16 martie 1789 s-a născut Georg Simon Ohm:
Cu toate că părinţii săi nu au primit o educaţie formală, tatăl lui Georg Ohm s-a instruit mult ca autodidact, fiind capabil să transmită fiului său cunoştinţe avansate de matematică, fizică, filosofie şi chimie. De fapt, mult mai puţin utilă i-a fost perioada petrecută la gimnaziul din Erlangen, unde rigoarea ştiinţifică era tratată cu mai puţină pricepere decât a deprins de la tatăl său. La 17 ani a fost trimis în Elveţia: cu dublul scop de a se angaja ca profesor de matematică la un gimnaziu, cât şi de a-şi vedea el însuşi de oportunităţile educaţionale. Şi-a dat doctoratul la universitatea din Erlangen şi s-a angajat imediat ca lector, dar a plecat după numai 3 semestre, din cauza lipsei de perspective: efectiv nu se putea trăi din salariul oferit de universitate.
A fost detaşat de guvernul bavarez la tot felul de şcoli mai puţin căutate de alţi profesori. Nefericit cu jobul lui, Ohm a început să lucreze la un manual de geometrie elementară pentru a-şi demonstra abilităţile. Iniţiativa a avut succes: Ohm a primit un post de profesor, la un gimnaziu iezuit care avea reputaţia de a se ocupa serios de educaţia ştiinţifică. Pe lângă matematică ar fi trebuit să predea şi fizica; exista în acest sens un laborator bine dotat, unde Ohm şi-a putut începe experimentele practice în acest domeniu. În 1827 a publicat o lucrare despre circuitul galvanic. Din cine ştie ce motiv, volumul nu a fost pe placul gimnaziului iezuit, Ohm fiind nevoit încă odată să-şi părăsească locul de muncă. Avea însă suficientă experienţă cât să fie angajat imediat de Universitatea Politehnică din Nürnberg.
Devenit profesor la Nürnberg, Ohm a adus şi alte contribuţii la dezvoltarea fizicii, dintre care legea acustică, propusă în 1843, cunoscută ca teoria sirenelor, şi interferenţa luminii polarizate în cristale (1854) sunt cele mai semnificative. Printre multe contribuţii remarcabile, trebuie menţionate definirea cu adevărat ştiinţifică a fenomenelor electrocinetice, compararea curentului electric cu debitul unui fluid, a diferenţei de potenţial ca o diferenţă de nivel şi definirea exactă a sarcinii electrice, a intensităţii curentului electric şi a tensiunii electromotoare. Unitatea de măsură a rezistenţei electrice poartă astăzi numele lui Georg Simon Ohm.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.