Războiul lui Putin împotriva copiilor ucraineni
După ce Putin a declanșat un atac asupra Ucrainei, fără nicio provocare și nicio justificare credibilă, știrile despre țintirea nediscriminatorie a civililor, și printre aceștia a copiilor, au început să circule pe plan internațional.
Articol editat de cristina.rusu, 16 martie 2022, 12:10 / actualizat: 20 martie 2022, 13:55
Într-adevăr, în ultimele trei săptămâni, am observat cum copiii sunt prinși în violențe și sunt vizați de acest război. Se pare că zeci și zeci de copii au fost uciși și încă mai mulți răniți.
După cum avertizează UNICEF, în mai puțin de trei săptămâni, peste un milion de copii au fugit din Ucraina. Majoritatea au fugit cu familiile lor în Polonia, Ungaria, Slovacia, Moldova și România.
Copiii din Ucraina: Milioane de copii rămân în Ucraina și viitorul lor este incert.
Se pare că majoritatea sunt acum strămutați în interior și evacuați spre est, mai degrabă decât în străinătate. Pe măsură ce atacurile rusești continuă, copiii din Ucraina sunt expuși riscului de rănire sau moarte.
În Mariupol, Harkov, Sumi și Cernihiv continuă să fie bombardate zonele rezidențiale și infrastructura civilă. Acest lucru a dus la un număr tot mai mare de civili uciși și răniți.
La 11 martie 2022, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului prezenta un record de 1.546 de victime civile, inclusiv 564 de morți și 982 de răniți, de la începutul războiului rusesc. Cu toate acestea, foarte probabil, cifrele sunt mult mai mari și continuă să crească în fiecare zi.
Copiii sunt printre cauzele civile. Începând cu 10 martie, Organizația Mondială a Sănătății a semnalat 26 de atacuri asupra unităților sanitare, a personalului medical și a ambulanțelor. Aceste atacuri s-au soldat cu 12 morți și 34 de răniți.
Aceasta include bombardarea maternității Mariupol din 9 martie 2022. Printre victime s-au numărat o femeie și copilul ei nenăscut.
Comentând acest atac fără discernământ, președintele Zelenski a întrebat: Un spital de copii, o maternitate. Cum au amenințat Federația Rusă? Ce țară este aceasta, Federația Rusă, care se teme de spitale, maternități și le distruge? Au fost ei niște banderoviști? Femeile însărcinate urmau să tragă pe Rostov? A umilit cineva din maternitate vorbitorii de rusă? Sau a fost vorba despre denazificarea unui spital?
Pe măsură ce Putin continuă să comită atacuri fără discernământ asupra civililor și asupra bunurilor civile, niciun copil din țară nu este în siguranță.
Potrivit organizației Salvați Copiii, o organizație internațională non-guvernamentală, printre milioanele de copii aflați încă în Ucraina există până la 100.000 de orfani găzduiți în aproape 700 de case de copii. Jumătate dintre ei se spune că sunt cu dizabilități. Acești copii sunt expuși unui risc crescut de exploatare, abuz, neglijare și trafic. Doar câteva mii de copii orfani au fost evacuați până acum. Există îngrijorări că acești copii vor fi abandonați acolo.
Riscul de trafic: Numărul refugiaților care fug de violența din Ucraina a ajuns la 2,5 milioane. Printre ei, peste un milion de copii.
Oamenii care fug din Ucraina în țările vecine au primit asistență generoasă. Cu toate acestea, părăsirea Ucrainei nu înseamnă întotdeauna siguranță.
Se pare că, printre altele, traficanții vizează copiii fără părinți, la granițe. Mii de copii orfani sunt nesocotiți în acest moment.
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a avertizat că:
Avem unele rapoarte despre infractori care au luat orfani din orfelinatele din Ucraina, au trecut granița pretinzând că sunt rude cu ei, apoi i-au folosit în scopuri de trafic.
Conflictele armate sunt un teren propice pentru traficanți. Copiii sunt unul dintre cele mai vulnerabile grupuri în timpul războiului lui Putin împotriva Ucrainei.
În timp ce toți copiii din Ucraina au nevoie de asistență, ceea ce este imperios necesar este ca Putin să oprească războiul acum. Atâta timp cât ostilitățile continuă, riscul de rănire și deces pentru toți copiii din Ucraina este mare și nu există niciun loc în care să fie în siguranță.
Statele și organismele internaționale trebuie să fie unite pentru a cere sfârșitul războiului și asistență pentru toți supraviețuitorii.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.