Paramedic: E epuizant şi emoţional. Fiecare mamă plânge după ce trece peste graniță [AUDIO]
Printre ei se numără şi Alberto Cristaudi, un italian stabilit în România de câţiva ani şi care este paramedic voluntar.
Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2022, 16:16
Anca Bota a stat de vorba cu el:
Alberto Cristaudi: Sunt la Sighet practic de la început. Lucrăm în schimburi de câte 12 ore noi, paramedicii. La început a fost un flux foarte mare, cu un maxim de 4 mii de oameni pe zi, care în momentul de faţă s-a mai redus un pic.
Oamenii aceştia fug de război, e o călătorie foarte lungă pentru ei: mai ales cei care vin din Kiev, care fac 10-15 ore cu trenul, apoi au 3 km de făcut pe jos cu bagajele până la vamă, unde stau multe ore la rând, în frig.
În momentul de faţă doar femeile, copiii şi bărbaţii mai în vârstă au voie să părăsească ţara. Au apărut şi cazuri medicale, oameni răniţi în explozii sau de gloanţe. M-a impresionat cazul unei fete care a fost victimă a unei explozii în Kiev şi a călătorit rănită o săptămână. O doamnă mai în vârstă, în scaun cu rotile, a venit singură: avea deja răni la mâini de la împinsul scaunului, iar bagajul îl ţinea peste picioare.
Să fii acolo e epuizant şi din punct de vedere fizic: de când intri în tură te gândeşti doar la cei pe care îi ajuţi, efectiv uiţi să mănânci şi să bei. Îţi dai seama cât de greu a fost doar seara, când te duci acasă. E epuizant şi emoţional: fiecare mamă plânge după ce trece peste pod, e greu de explicat ce simţi când vezi asta. E greu să mai faci distincţia între real şi ireal.
Am un prieten, un chirurg ucrainean. El nu a plecat din ţară, ci lucrează zilnic din propriile resurse, încearcă să-i ajute pe oameni.
Am reuşit deja, prin ajutorul de la Crucea Roşie, să-i trimit o tură de medicamente şi echipamente medicale, iar acum încercăm să punem laolaltă al doilea transport. Sunt foarte îngrijorat pentru el, e un om curajos, care încearcă să lucreze cum se poate.
Pe lângă asta îi învaţă pe oameni noţiuni de prim ajutor şi încearcă să intervină cu mijloacele pe care le mai are; pentru că nu mai este curent, nu mai funcţionează absolut nimic.
Au avut o perioadă în care au simţit că au luat oraşul înapoi, dar acum 3 zile mi-a spus că au reînceput bombardamentele. Inclusiv graniţele au fost anunţate, iar toată lumea s-a pregătit pentru un val şi mai mare de refugiaţi, dar nu i-au mai lăsat să iasă.
Anca Bota / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.