Sesam deschide cartea: „Val și Cetatea Sufletelor”, de Ana Alfianu [AUDIO]
Închipuiți-vă cum ar fi să torni în cuvinte o lume în culori care dansează ori muzica reflectată de cerul sau marea unei oglinzi imense. Uneori nu avem nevoie decât de misterul unei povești ca să vedem lumea mai clar și să descoperim în ea mici insule de bucurie, la adăpost de agitație sau confuzie. Povestea transformă confuzia în taină și ne ajută să înțelegem cu inima ceea ce poate cu mintea nu înțelegem întotdeauna. În plus, povestea e călătoare: putem să o citim și să o ascultăm de nenumărate ori, și călătoria spre înțelesurile ei tot nu se va sfârși.
Articol editat de cristina.rusu, 18 martie 2022, 06:00 / actualizat: 18 martie 2022, 8:33
Am descoperit, dragi copii, că există un soi aparte de povestitori: aceia care scriu povestea mai întâi cu privirea, desenând și colorând în minte, apoi pe hârtie, lumea pe care sunt pe cale să ne-o dezvăluie. Vă închipuiți cât de plăcut poate fi să scrii și să ilustrezi în același timp propria poveste? Căutați o carte ilustrată și încercați să acordați atenție felului în care curge povestea. Veți descoperi că ilustrațiile transferă ceva din frumusețea lor nespusă asupra poveștii. Ca să vă fie mai ușor, vă propun să faceți acest exercițiu citind cartea „Val și Cetatea Sufletelor”, scrisă și ilustrată de Ana Alfianu. Veți ține în mâini o carte-călătorie sau o carte-vis care vă va purta ca în zbor înspre ținuturi pline de fantezie, legate între ele prin firul strălucitor al unei semnificații pe care, dacă vă lăsați cuprinși de vraja cuvintelor, sigur o veți descoperi.
Îl veți cunoaște pe Val, un băiat de zece ani căruia dorul de bunicul său îi îndreaptă pașii înspre Cetatea Sufletelor, locul misterios și îndepărtat în care i s-a spus că a plecat. Tare potrivit e numele acesta, Val – un nume ca o notă muzicală, o adiere sau o blândă atingere a apei. Întreaga carte, veți vedea, este pătrunsă de muzică și culoare. Alături de Malila, o țestoasă înțeleaptă și prietenoasă, în vârstă de 127 de ani, care poate să vorbească, să zboare, să coasă și să compună versuri, Val va porni pe un drum necunoscut, mânat de dorința de a-l revedea și îmbrățișa pe bunicul său. În vreme ce Pitica Ocrotitoare a Călătorilor li se arată în vis părinților lui Val, spre a-i liniști în privința plecării acestuia, băiatul și țestoasa, aflată și ea în căutarea fraților demult plecați, cer ajutorul caracatiței vindecătoare Elacaravolturna, pe scurt Ela, al cărei leac secret sunt poveștile. Poveștile au o putere extraordinară: ele îi pot vindeca pe cei care le ascultă nu doar de o rană sau o boală a trupului, ci și de suferința sufletului, de tristețe sau dor.
Alinați de poveste, Val și Malila sunt purtați de ea din adâncul oceanului în locuri nemaivăzute: se pierd în Labirintul de Pământ al Coșmarurilor, apoi în Orașul Schimbător, se intersectează cu un târgușor pe roți, pătrund în Pădurea Tăcerilor, iar la urmă pășesc pe calea de lumină a Lunii și intră în Palatul Viselor, locul în care se deslușește misterul Cetății Sufletelor. Pe lângă personajele cu rol inițiator, creaturile întâlnite pe drum sunt care de care mai stranii, cum numai în vis ți se pot arăta: pești care se hrănesc cu lacrimi, un monstru cenușiu, cuprins de dorul culorilor, un balaur poet, pitici care comunică adunând aer în palme și modelându-l sub formă de obiecte în loc de cuvinte, și altele pe care vă las plăcerea să le descoperiți.
Învăluite într-o lumină filtrată, lumina visului, cu accente de violet, auriu-roșiatic și verde acvatic, lumile descoperite de Val și Malila sunt piese dintr-o compoziție fabuloasă, al cărei mesaj este de fapt unul simplu: poveștile, muzica și poezia salvează lumea, o fac mai bună și mai frumoasă, unesc oamenii și îi apropie de natură. Iar ingredientul miraculos care face posibil acest lucru? Liniștea. Liniștea-tăcere, liniștea-armonie, fără de care nici cuvintele, nici muzica nu ar mai fi ceea ce sunt.
Vă puteți bucura de lectura acestei cărți care iubește poveștile împrumutând-o de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.
Diana Pop
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.