Down fără bariere: oportunitate de formare pentru lucrătorii de tineret
În 2011 a fost declarată zi mondială printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, care a invitat toate statele membre și organizaţiile din domeniu să se implice prin acţiuni, pentru creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la sindromul Down.
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2022, 12:43
Potrivit statisticilor ONU, incidenţa sindromului Down este de una la 1.000 de naşteri.
În fiecare an, între 3.000 si 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.
Lucrători de tineret din Cluj-Napoca vor fi instruiţi în organizarea de activităţi pentru persoanele cu sindrom Down.
Mai multe detalii ne oferă Alexandra Isacu de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală:
Proiectul are o perioadă de implementare de 9 luni şi ar fi trebuit să se desfăşoare până în decembrie 2020, însă am primit acordul de a-l amâna, având în vedere restricţiile din acea perioadă. Tema principală este incluziunea socială, prin intermediul unor activităţi nonformale, a sportului adaptat, a dansului ritmic. Consorţiul nostru e format din 6 parteneri: 3 din România şi 3 din alte ţări. Prima activitate va fi un schimb de tineri, care va avea loc la Istambul în luna mai. Iar la sfârşitul lunii septembrie, 6 tineri din fiecare ţară participantă vor veni la Cluj pentru a dezvolta în continuare abilităţile dobândite, Alexandra Isacu.
Ideea nu e atât să se organizeze activităţi pentru persoanele cu sindrom Down, ci mai degrabă să existe oameni instruiţi, care să ştie să organizeze astfel de activităţi. Cei care doresc să participe la proiectul Down fără bariere trebuie să fie trecuţi de 18 ani, să activeze deja ca lucrători de tineret sau ca voluntari şi să cunoască limba engleză.
Criteriile vor fi afişate în câteva zile pe site-ul DASM şi pe pagina de Facebook a proiectului. La nivel de municipiu vor fi 5 persoane selectate: Două de către DASM şi 3 de către partenerii noştri. Scopul acestui gen de training este să deschidă ochii cu privire la munca cu tinerii cu sindrom Down, Alexandra Isacu.
Valoarea proiectului este de 39.000 de euro, fiind finanţat prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.