Un an în satul de altădată – Culegere de memorii și folclor din Morlaca
Cartea cuprinde interviuri realízate în satul Morlaca în anul 2021 cu localnicii care încă își amintesc viața în satul tradițional, cu obiceiurile, ritualurile și credințele sale. Pe durata lansării veți putea asculta câteva povești înregistrate în graiul local.
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2022, 14:55
Volumul va fi prima ediție dintr-o serie de antologii care urmărește înregistrarea memoriilor colective și a folclorului oral din România la începutul secolului XXI.
Evenimentul va cuprinde o expoziție de fotografie de epocă cu satul, piese de îmbrăcăminte tradițională și murune.
Satul Morlaca, atestat documentar încă din Evul Mediu, face parte din zona etno-folclorică a Huedinului și a dezvoltat un port specific deosebit ce nu a mai fost niciodată expus, cuprinzând un stil de murune care încă sunt create de artiștii populari. În fotografii se poate admira evoluția acestora din ultimii 100 de ani, precum și tipurile de murune create acum.
Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Asociația Arta Vie, organizație non-guvernamentală cu sediul în Morlaca, având ca domeniu de activitate conservarea și restaurarea patrimoniului tradițional și promovarea artiștilor și meșteșugarilor populari.
Evenimentul va avea loc miercuri, 23 martie 2022, începând cu ora 17.00 la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
Expoziția poate fi vizitată până în 27 martie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17.00.
Comunicat
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.