Un vlogger chinez a postat imagini cu războiul din Ucraina şi a fost etichetat, trădător
Wang Jixian nu şi-a propus să ajungă vocea chineză a rezistenţei în Ucraina.
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2022, 15:12
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2022, 15:12
Tânărul în vârstă de 36 de ani, rezident din Odesa, în sudul Ucrainei, a dorit pur şi simplu să le arate părinţilor săi că este bine şi în viaţă. Mă întorc de la cumpărături, spune el într-o înregistrare video postată pe Douyin, versiunea chineză a platformei TikTok, în prima zi a invaziei trupelor ruse, 24 februarie.
Wang Jixian, programator originar din Beijing, a descris în înregistrare cum a cumpărat carne şi fructe, remarcând faptul că mai multe magazine alimentare sunt deschise. Dar starea lui s-a deteriorat, pe măsură ce zilele au trecut şi asaltul trupelor ruse a escaladat.
La logarea din nou pe plaforma Douyin, el a spus că vedea videoclipuri chineze care lăudau trupele ruse şi susţineau invazia.
Am fost foarte furios şi atunci mi-a venit ideea de a înregistra video pentru ei, ca să le spun cum arată în realitate câmpul de luptă, a spus el pentru CNN.
Videoclipurile înregistrate de el zilnic şi postate pe diferite platforme, inclusiv pe YouTube şi aplicaţia chineză WeChat, au câştigat rapid titlul de voce care oferă audienţei chineze o imagine a Ucrainei sfârtecată de război – în contrast violent cu imaginile şi relatările presei chineze, care promovau dezinformarea rusă potrivit căreia soldaţii ucraineni utilizează tactici „naziste”.
Într-unul dintre cele mai vizionate videoclipuri ale sale, Wang ţine în mână un paşaport chinezesc şi spune:
Aceste gărzi ucrainene nu sunt nazişti, sunt programatori IT, oameni obişnuiţi, bărbieri – aceştia sunt poporul.
Făcând asta, Wang a intrat într-o controversă, pe fondul căreia China se confruntă cu presiuni internaţionale pentru că refuză să condamne invazia Rusiei în Ucraina, iar o mare parte a chinezilor, care au acces doar la presă cenzurată, dezvoltă un clar sentiment pro-rus – ceva ce Wang Jixian speră să schimbe.
Tânărul chinez a fost etichetat pe platformele chineze de socializare ca fiind trădător.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.