Incluziv: Nu intra în panică! Nevăzători pe schiuri, la pârtia Buscat [FOTO]
Articol editat de cristina.rusu, 22 martie 2022, 12:50
Ideea a fost a şcolii de schi Cetina; ei aveau proiectul Schi pentru suflet, prin care făceau instrucţie pentru persoane din medii defavorizate şi cu deficienţe de auz. Ca o extensie a acestui proiect ne-am gândit să învăţăm de la cineva competent cum se lucrează cu nevăzători, ca pe viitor să ştim să facem acest lucru şi suntem recunoscători administratorilor pârtiei că ne-au permis să învăţăm aici. Instructorii sunt foarte motivaţi să înveţe şi să ajute, povesteşte coordonatorul Dénes Andris.
Este o vorbă în ţările anglo-saxone, care spune că dacă vrem să înţelegem un om, trebuie să mergem o milă în pantofii lui. Instructorii antrenaţi de formatorul Angelo Bude trebuie neapărat să încerce schiatul pe nevăzute, pentru a-şi da seama care sunt limitările şi cum se schimbă perspectiva pe pârtie:
Angelo Bude: Încercăm ca explicaţiile să fie cât mai generale, dar până la urmă suntem conştienţi de faptul că oricât de bine am explica, celălalt îşi va imagina lucrurile diferit. Cel mai greu e factorul viteză: apare atunci o tensiune, pe care noi trebuie să o depăşim, pentru că un corp care e încordat nu va reacţiona bine la stimuli.
Andrea Nagy: Tu ai schiat pe nevăzute?
Angelo Bude: Da, am încercat şi eu. Se schimbă foarte mult perspectiva, înţelegi mult mai mult din trăirile pe care le are nevăzătorul când schiază. Cu toate că schiez de multă vreme şi am o experienţă în domeniu, când nu am văzut parcă am luat tot de la 0.
Andrea Nagy: Cum a fost astăzi?
Angelo Bude: Foarte bine, doar că am o elevă care a renunţat repede.
Aceea am fost eu, ce să ne mai ascundem.
Elev mai eficient a fost alpinistul Alex Benchea:
E al treilea an când schiez, încerc să ies pe cât de mult posibil. Recunosc, mai sunt momente când intru în panică, probabil că mai toţi nevăzătorii păţesc asta. Mai ales când instructorul e aproape şi mi-e frică să nu-l lovesc. Am şi căzut astăzi, dar îmi place mult, e provocator să fii pe munte.
Emese a venit tocmai din Harghita, pentru a schia alături de persoane cu dizabilităţi locomotorii; dar, dacă tot s-a aflat aici, a trecut la rândul ei prin exerciţiul propus de Angelo:
Acum doi ani am înfiinţat o asociaţie şi am reuşit să cumpărăm 5 scaune pe schiuri. Astăzi am mers un pic cu Angelo, am vrea să învăţăm tehnicile cu care lucrează, pentru că în jud. Harghita este o comunitate de nevăzători (şi înţeleg că se face şi o şcoală), am dori să-i aducem şi pe ei pe munte. Nu vrem să improvizăm, e mai bine să urmăm un protocol care deja funcţionează. Să schiem fără vedere a fost o experienţă inedită… Noi luăm lucrurile ca fiind de la sine înţelese; ori când rămânem fără vedere e greu să ne menţinem echilibrul, să ne dăm seama unde ne aflăm şi ce viteză avem. Această experienţă mă aduce mai aproape de cei pe care îi voi instrui, este de părere Emese.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.