Igiena orală afectează tensiunea arterială la femeile în vârstă
Igiena orală poate afecta tensiunea arterială la femeile în vârstă, potrivit unui studiu american citat de site-ul Healthday.
Articol editat de cristina.rusu, 23 martie 2022, 12:00
Articol editat de cristina.rusu, 23 martie 2022, 12:00
Odată cu vârsta, bacteriile se formează în gură, creând un risc crescut de hipertensiune arterială, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Buffalo, New York.
Studiul a analizat 1.215 femei pe parcursul unui deceniu. Voluntarii au avut vârste cuprinse între 53 și 81 de ani, iar la începutul studiului au fost supuși unui examen stomatologic, le-au fost prelevate probe din gură. Acestea au fost analizate pentru a determina compoziția microbiomului oral, arată BTA.
În timpul studiului, 735 de femei au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială.
Oamenii de știință au descoperit că 15 bacterii orale contribuie la această afecțiune. În cele mai multe cazuri, abundența înseamnă un risc mai mare de hipertensiune arterială, dar cinci bacterii sunt asociate cu un risc redus. Cu toate acestea, echipa de cercetare condusă de Michael Lamont nu a putut determina cauza.
Experții presupun că ar putea fi legată de producția de oxid de azot.
Unele dintre bacteriile care trăiesc în gura noastră sunt sursa acestuia, explică el.
Oxidul de azot ajută la relaxarea vaselor de sânge și la reglarea tensiunii arteriale. Acest lucru lasă deschisă întrebarea legată de modul în care toate celelalte bacterii pot afecta tensiunea arterială.
Potrivit lui Lamont, o bună igienă orală – periajul zilnic al dinților, folosirea aței dentare și controalele stomatologice regulate – pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale normale.
Studiul este publicat în Journal of the American Heart Association.
RADOR
Foto: AnnaliseArt /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.