3 beneficii ale consumului constant de ananas
Tot în pulpa de ananas se regăsesc zaharuri bazate pe levo-fructoză si substanţe cu pseudo-structură steroidă, adică asemănătoare cortizolului sau hormonilor sexuali. Aceste substanţe, regăsite în cantităţi infime, de sub 0,001mg/kg de fruct proaspăt, pot influenţa însă unele procese biochimice complexe din creier, ficat si unele glande cu secreţie de steroizi precum suprarenalele, ovarele si testiculele.
Care sunt principalele beneficii ale consumului constant de ananas?
1. Protejează ficatul
Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2022, 12:00
Care sunt principalele beneficii ale consumului constant de ananas?
1. Protejează ficatul
Laboratorul organismului, asa cum mai este numit ficatul de către biologi, este unul dintre organele cele mai solicitate, fiind responsabil atât de transformarea hranei în substanţe nutritive accesibile celulelor, cât si de procesele de dezintoxicare si producţie a materiei de bază pentru celulele sângelui. Substanţele active cu structură peptidică din ananas acţionează indirect asupra unor celule din ficat specializate în transformarea glucozei în substanţe de rezervă. Simpla fixare a asa-numitei peptide L12 pe unele celule din ficat poate crește eficienţa transformării mai eficiente a glucozei în grăsimi sau glicogen, atunci când glicemia este crescută. Dimpotrivă, aceleași peptide legate de celula hepatică pot stimula mecanismul invers, adică de transformare a rezervelor în glucoză.
Ca urmare, se poate trage concluzia că cei care consumă frecvent ananas au o glicemie mai stabilă, riscul de diabet fiind mai redus. Totodată, o eficienţă mai crescută a controlului hepatic al mecanismelor de glicogenoliză, adică a desfacerii glicogenului în glucoză si glicogeneză permite o mai bună funcţionare a pancreasului, mai ales în ceea ce priveste eliberarea de insulină. În acelasi timp, sporirea controlului asupra lipogenezei, adică a transformării nutrienţilor în grăsimi, scade riscul de obezitate, dar si pe cel de ridicare a colesterolului. Prin aceste efecte, consumul de ananas ne poate păstra atât echilibrul ponderal, ferindu-ne de îngrăsare excesivă, cât si un sistem circulator sănătos, mai puţin predispus la infarct sau accidente cerebrale.
Date extrem de recente rezultate din cercetările efectuate de medicii americani au demonstrat că aceleasi peptide de tip L12 se pot lega de alte peptide din celula hepatică, crescând eficienţa descompunerii substanţelor toxice. Astfel, substanţele nocive ajunse în organism prin alimentaţie, asa cum ar fi E-urile sau dioxinele, ca si substanţele poluante inhalate sau toxice sunt mai rapid neutralizate în cazul în care consumăm mai frecvent ananas, chiar în cantităţi modeste.
2. Menţine sănătatea hormonală
Biochimistii olandezi au descoperit prezenţa în ananas a unor substanţe asemănătoare sterolilor, ce intră în compoziţia unor hormoni secretaţi de cortico-suprarenale, ovar si testicul. Aceste substanţe usor absorbabile în intestin ajung în sânge si pot influenţa sinteza de hormoni steroizi. Rezultatele studiilor endocrinologice au arătat că influenţa acestor principii regăsite în ananas este remarcată asupra sistemului celular de control al eliberării de aldosteron si cortizol, controlând buna activitate a glandelor suprarenale. În acelasi timp, aceste substanţe pseudo-sterolice din ananas fac glandele sexuale mai receptive la controlul nervos hipotalamic.
Rezultatul acestei acţiuni este păstrarea unei secreţii normale de hormoni feminini si masculini importanţi în fertilitate, sexualitate, dar si în modelarea „estetică” a formelor feminine – a coapselor, feselor, sânilor sau a distribuţiei grosimii musculare în cazul bărbaţilor. În acest caz, cercetătorii olandezi au demonstrat că în triburile izolate din Oceania, în care consumul de ananas este frecvent, aspectul estetic feminin si cel masculin sunt mult mai bine reprezentate decât în triburile vecine care, din pricina unor superstiţii, nu consumă ananas.
Rezultatele parţiale ale unor cercetări încă în desfăsurare demonstrează că principiile active cu structură pseudo-steroidă din ananas stimulează sinteza unor estrone, hormoni feminini secretaţi atât de ovar, cât si de testicul, în cantităţi mai mici. Aceste estrone ar fi implicate în dirijarea depunerilor specifice de grăsimi, care oferă rotunjimile specifice feminine ale coapselor si feselor, dar si dezvoltarea muschilor pectorali, mai ales la bărbaţi.
3. Stimulează instinctul de conservare
Cea mai interesantă descoperire în ceea ce priveste beneficiile consumului de ananas este cea a britanicilor de la Universitatea din Birmingham. Acestia au descoperit că cimpanzeii hrăniţi exclusiv cu ananas au reflexe de apărare mult mai eficiente si devin mult mai intuitivi în a găsi soluţii de evadare sau de luptă atunci când simt pericolul.
Studiul amănunţit al acestui efect aparent miraculos al ananasului a demonstrat că în realitate este vorba de influenţa rapidă a unor levo-zaharuri care pătrund foarte usor în sânge. Aceste zaharuri, neîntâlnite decât extrem de rar în organismele superioare, produc o încărcare electrică specifică a moleculelor cu adrenalină si noradrenalină, care se descarcă în timpul unor situaţii critice.
Ca urmare a acţiunii acestor hormoni adrenalinici încărcaţi electric, se presupune că s-ar activa rapid toate reţelele de neroni implicate în calculele inconstiente ale creierului pentru găsirea soluţiilor de supravieţuire. Ca urmare, cei care consumă mai frecvent ananas au mai mari sanse de a se apăra reflex în cazul unor accidente rutiere sau de muncă, dar si de a lua decizii rapide, în cazul în care o situaţie specială ne obligă să alegem între lupta cu agresorul, fuga sau trucuri de rezolvare a conflictului.
Radio Antena Satelor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.