Filmul de weekend: Mere, o poveste despre memorie și identitate
În filmul ”Mere”, locuitorii din Atena sunt atinși de boala uitării. Aris, personajul principal, un tip de vârstă mijlocie, nu mai știe cine este, cu ce se ocupa, dacă avea sau nu familie. A intrat într-un program medical de recuperare și cu ajutorul unei camere foto Polaroid și a unor casete audio își construiește o nouă viață într-o locuință nouă, pusă de dispoziție de un departament medical creat special pentru cei cu memoria afectată.
Articol editat de cristina.rusu, 26 martie 2022, 06:00 / actualizat: 26 martie 2022, 8:14
Regizorul Christos Nikou se află la primul lui lungmetraj și se apleacă asupra subiectului cu multă sensibilitate și inteligență. Titlul filmului, Mere, este inspirat de faptul că aceste fructe ajută memoria și că personajul iubește gustul lor. Merele sunt un fel de madlenă ce îl fac să suporte suferința din prezent și îi dau iluzia că își poate aminti trecutul.
Cum îți construiești identitatea, cum încerci să-ți reamintești cine ești? Cum funcționează memoria selectivă, cine suntem în funcție de lucrurile pe care le uităm sau pe care le ținem minte? sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă filmul ”Mere”.
Este un film care transpune în limbaj cinematografic o poveste care amintește de piesele lui Samuel Beckett sau ale lui Eugen Ionescu. O comedie neagră despre absurdul existenței, fără să fie însă deloc întunecată. Din contră, amnezia subită a personajelor este de-a dreptul înduioșătoare.
Regizorul Christos Nikou, care a scris și povestea filmului, vorbește într-un interviu pentru Cineuropa despre ideea acestui scenariu: „Tatăl meu obișnuia să mănânce șapte sau opt mere în fiecare zi și avea o memorie extraordinară. Am mereu în minte imaginea asta cu el mâncând mere. Într-un fel, tot el e motivul pentru care am scris acest scenariu. Când m-am apucat să-l scriu voiam să înteleg de ce oamenii uită atât de ușor și cum de memoria noastră poate fi atât de selectivă încât să uite lucruri care dor. E posibil ca, în final să nu fim decât suma lucrurilor pe care nu le uităm?”
Filmul ”Mere” a câștigat mai multe premii la festivaluri internaționale, a fost proiectat în premieră anul trecut la TIFF și rulează începând din 25 martie la Cinema Victoria din Cluj.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.