Personalitatea zilei: Steven Tyler (Aerosmith) [AUDIO/VIDEO]
Foto: wikipedia
Se remarcă imediat prin costumaţia colorată de la concerte, cu eşarfe atârnând de standul microfonului. E apreciat – şi uneori ridiculizat – pentru notele înalte pe care le poate produce. În 26 martie 1948 s-a născut Steven Tyler, muzician american, solistul trupei Aerosmith:
Articol editat de cristina.rusu,
26 martie 2022, 06:00 / actualizat: 26 martie 2022, 8:14
Se remarcă imediat prin costumaţia colorată de la concerte, cu eşarfe atârnând de standul microfonului. E apreciat – şi uneori ridiculizat – pentru notele înalte pe care le poate produce. În 26 martie 1948 s-a născut Steven Tyler, muzician american, solistul trupei Aerosmith:
La 17 ani, Steven Tyler (de fapt Tallarico în certificatul de naştere) era dat afară de la şcoală pentru consum de droguri uşoare. Îşi pierdea vremea prin Greenwich Village, în New York, momentul de vârf al acestei perioade fiind un concert cu Rolling Stones. Prietenii îi spuneau că seamănă cu Mick Jagger; iar el s-a gândit că ar putea să şi cânte ca acesta. A trecut la fapte în 1969, când la un concert (de data aceasta mai puţin prestigios) i-a întâlnit pe Tom Hamilton şi Joe Perry, pe care i-a cooptat în trupa care, cu câteva modificări ulterioare în lineup, a devenit Aerosmith.
În 1975 au intrat pentru prima oară în Top 40 cu Sweet emotion. Nu mult după aceea trupa a relansat single-ul Dream on: care anterior ajunsese abia pe locul 59 în clasamente, dar cu popularitatea nou dobândită a obţinut de această dată locul 6. Deja prin 1976 Aerosmith era un grup care aduna audienţe cât să umple un stadion. Toate acestea au durat până în 1979, odată cu lansarea melodiei Come together: un cover după The Beatles, care a fost ultimul hit Aerosmith în topuri pentru următorii 9 ani.
Viaţa agitată, cu înregistrări, turnee şi consum regulat de droguri a ajuns într-un punct în care nu se mai putea susţine. La asta s-a adăugat faptul că Tyler a avut un accident de motocicletă în 1980, ca urmare nu a mai putut urca pe scenă pentru un an. În orice caz Aerosmith era în declin: nu a ajutat nici înlocuirea managerului, nici un extins turneu de relansare. A trebuit ca Tyler să fie convins să se înscrie într-un program de reabilitare, prin care au trecut de fapt toţi membrii trupei până în 1985.
Aerosmith a intrat încă odată în atenţia publicului când trupa a apărut pe un cover realizat de Run D.M.C, care ştergea barierele tradiţionale dintre rap şi rock. Au înscris o serie de premiere atunci: au cântat pentru prima oară în Australia şi au marcat colaborări cu Bon Jovi, Alice Cooper şi Guns N’ Roses. În 1990, Aerosmith a înregistrat unul din primele episoade din seria MTV Unplugged şi a fost prima trupă care a apărut în The Simpsons. Următorul album, apărut în 1992, a fost criticat pentru că s-au folosit cam prea mulţi colaboratori externi. Pe de altă parte Aerosmith a primit mai multe premii ca oricând, printre care şi două Grammy-uri. De pe acest disc a făcut parte, de altfel, hitul Crazy.
În 1998 Tyler a fost din nou accidentat: de această dată pe scenă, după ce un stand de microfon i-a căzut pe picior. Mai multe concerte au fost anulate, iar muzicianul a purtat ghips la filmările clipului pentru I don’t want to miss a thing. A fost singura piesă de la Aerosmith care a ajuns pe locul 1 în Billboard; de fapt, a fost singura piesă rock care a debutat pe locul 1 în top. Dintre proiectele relativ recente ale lui Steven Tyler menţionăm calitatea de jurat în cadrul seriei American Idol şi lansarea propriei linii de motociclete. În 2013, în Hawaii a fost adoptat un act normativ care le permite celebrităţilor, oficialilor guvernamentali şi altor figuri publice să-i dea în judecată pe jurnaliştii care-i fotografiază în vacanţă. Unul dintre cei care au făcut lobby pentru aceasta a fost Steven Tyler, drept pentru care legea îi poartă numele: The Steven Tyler Act.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.