Acum ştim: cum sună o alarmă perfectă?
Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2022, 06:00 / actualizat: 27 martie 2022, 8:36
De ce ne afectează dispoziţia anumite melodii? Păi, Pitagora s-a întrebat cam acelaşi lucru acum 2500 de ani. A ajuns la concluzia că sunt melodii care pot contracara rezidurile somnului, pe care le mai avem în cârcă şi după ce ne-am ridicat din pat.
Cele mai recente studii îi dau dreptate: se pare că mai ales sunetele cu o anumită armonie au acest efect. Oamenii de ştiinţă recomandă de exemplu melodia ABC de la The Jackson 5 ca alarmă; ce ziceţi, sunteţi de acord?
Trebuie întâi de toate să înţelegem ce se întâmplă în creierul nostru când ne trezim brusc. Practic dacă nu ne trezim cum trebuie, asta ne va afecta dispoziţia pe ziua respectivă şi până şi performanţa de la serviciu.
Sunt cazuri în care anxietatea de după trezire persistă timp de câteva ore, făcându-ne să reacţionăm prost în caz de pericol (să luăm decizii greşite în trafic de exemplu). Trezirea nu e ca atunci când apăsăm pe un întrerupător: sunt procese biologice complexe acolo, incluzând fluxul de sânge din creier, dar şi faptul că diverse zone cerebrale au viteze diferite de activare. Deci dacă aţi simţit vreodată că v-aţi trezit şi nu prea, chiar asta s-a şi întâmplat: o parte din creier încă nu prinsese viteză. Pentru a ne activa în mod corect sunt stimuli care ar putea să ne fie de ajutor.
Un alt aspect important e ciclul de somn. Ne simţim mai puţin morocănoşi dacă alarma ne prinde într-o fază de somn superficial decât dacă tocmai visam ceva când sună afurisitul de ceas. O altă corelaţie interesantă este că eficacitatea alarmei ţine de vârstă: adulţii tineri între 18-25 de ani au nevoie de alarme mai zgomotoase decât cei în vârstă, în timp ce adolescenţii au nevoie de alarme mai melodice decât adulţii.
Conform unui studiu, la 18 ani omul are nevoie de o alarmă cu 20 de decibeli mai zgomotoasă decât la 80 de ani. Contează şi frecvenţa sunetului, iar o alarmă cu o melodie pe care o putem fredona mai apoi ne va enerva mai puţin decât un bip electronic banal. În final, nu trebuie să fie nici prea lentă, nici prea rapidă. Păcat doar că nu au dat şi alte variante în afară de acel ABC!
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.