Ascultă Radio România Cluj Live

Gala Premiilor Oscar

Vor fi premiate cele mai bune pelicule lansate între 1 martie şi 31 decembrie 2021. Evenimentul are loc la Dolby Theatre, iar gazdele spectacolului sunt actriţele Regina Hall, Amy Schumer şi Wanda Sykes, potrivit oscars.org.

Gala Premiilor Oscar

Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2022, 09:57 / actualizat: 29 martie 2022, 17:57

Nominalizările pentru cele 23 de categorii au fost anunţate la 8 februarie de actorii Leslie Jordan şi Tracee Ellis Ross.

La categoria „cel mai bun film”, candidează: „Belfast”, „CODA”, „Don’t Look Up”, „Drive My Car”, „Dune”, „King Richard”, „Licorice Pizza”, „Nightmare Alley”, „The Power of the Dog”, „West Side Story”. Pentru nominalizarea la această categorie, au fost luate în considerare doar 276 de pelicule, cel mai scăzut număr din ultimii ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Cel mai bun regizor va fi ales dintre: Kenneth Branagh („Belfast”); Ryusuke Hamaguchi („Drive My Car”); Paul Thomas Anderson („Licorice Pizza”); Jane Campion („The Power of the Dog”); Steven Spielberg („West Side Story”).

La categoria „cel mai bun actor în rol principal”, au fost nominalizaţi: Javier Bardem, „Being the Ricardos”; Benedict Cumberbatch, „The Power of the Dog”; Andrew Garfield, „Tick, Tick… Boom!”; Will Smith, „King Richard”; Denzel Washington, „The Tragedy of Macbeth”.

Nominalizate pentru „cea mai bună actriţă în rol principal” sunt: Jessica Chastain, „The Eyes of Tammy Faye”; Olivia Colman, „The Lost Daughter”; Penelope Cruz, „Parallel Mothers”; Nicole Kidman, „Being the Ricardos”; Kristen Stewart, „Spencer”.

Marele câştigător al galei cu numărul 93 al Premiilor Oscar a fost lungmetrajul „Nomadland”, care a triumfat la categoriile „cel mai bun film”, „cea mai bună regie” (Chloe Zhao) şi „cea mai bună actriţă în rol principal” (Frances McDormand).

Cineasta chineză Chloe Zhao, care locuieşte de mulţi ani în Statele Unite, a câştigat premiul Oscar pentru regie cu filmul „Nomadland”, devenind prima femeie asiatică şi cea de-a doua femeie din istorie care obţine acest trofeu – după Kathryn Bigelow pentru „The Hurt Locker”.

Britanicul Anthony Hopkins a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor principal – devenind totodată cel mai vârstnic câştigător din categoriile de interpretare – graţie rolului unui octogenar care se luptă cu efectele demenţei în filmul „The Father”.

Protagonista filmului „Nomadland”, Frances McDormand, a câştigat cel de-al treilea Oscar din cariera sa, performanţă realizată de-a lungul istoriei de doar şapte artişti. Ea a câştigat precedentele sale două trofee pentru filmele „Fargo” şi „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Primele premii ale Academiei Americane de Film, numite ulterior „Oscar”, au fost acordate la 16 mai 1929, notează site-ul oscar.go.com, iar ceremonia a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt.

Statueta, care se înmânează câştigătorilor, reprezintă un cavaler cu o sabie care stă pe o rolă de film cu cinci cadre, reprezentând categoriile iniţiale ale Academiei: actorii, scenariştii, regizorii, producătorii şi tehnicienii. Mult râvnita statuetă a Oscarurilor nu măsoară decât 34 cm. A văzut lumina zilei la sfârşitul anilor ’20, în urma creării Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice (pe scurt Academia Americană de Film), în anul 1927, de către proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer. A fost concepută de directorul artistic Cedric Gibbons şi lucrată de sculptorul George Stanley.

Denumită, oficial, Premiul de Merit al Academiei, statueta a rămas cunoscută sub numele de Oscar. Iniţial folosit ca o poreclă, originea acestui nume rămâne încă neclară. Cu toate acestea, se pare că a fost folosit pentru prima dată de către Margaret Herrick, bibliotecar al Academiei şi, ulterior, director executiv, căreia i s-a părut că statueta seamănă cu unchiul său, Oscar. Academia nu a oficializat acest nume până în 1939, cu toate că era deja foarte folosit, notează site-ul www.oscars.org.

Statuetele sunt realizate din bronz placat cu aur de 24 de carate. Numărul exact al statuetelor ce urmează a fi decernate nu este cunoscut înainte de deschiderea plicurilor din marea seară a Oscarurilor. Iar acest fapt se explică, pe de o parte, prin aceea că un singur premiu poate fi împărţit de doi sau de mai mulţi câştigători, iar pe de altă parte, prin faptul că, pe lângă premiile acordate la categoriile din concurs, se mai conferă şi premii onorifice.

AGERPRES

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”
Cultural miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:28

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”

Există o legătură simbolică între interpretările poetice ale lui Mihai Eminescu şi conceptul bosonului Higgs, o particulă fundamentală,...

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”
La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii
Cultural marți, 14 ianuarie 2025, 16:04

La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii

Din 15 ianuarie, serile de teatru continuă la teatrul turdean, iar primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii programat în 15...

La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii
Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale
Cultural marți, 14 ianuarie 2025, 13:42

Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale

Consiliul Judeţean Alba va găzdui miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, un eveniment organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură...

Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos
Cultural duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos

Duminică, 12 ianuarie, de la ora 20.03, Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic prezintă piesa Don Carlos de Friedrich von Schiller.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos
Cultural vineri, 10 ianuarie 2025, 13:02

Ziua Culturii Naționale Române la Teatrul de Nord

Teatrul de Nord din Satu Mare marchează Ziua Culturii Naționale printr-o săptămână de evenimente teatrale ce vor demara duminică, 12 ianuarie,...

Ziua Culturii Naționale Române la Teatrul de Nord
Cultural vineri, 10 ianuarie 2025, 12:32

TEZAURE UMANE VII, pe scena Radio Cluj

Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur...

TEZAURE UMANE VII, pe scena Radio Cluj
Cultural joi, 9 ianuarie 2025, 15:56

Pace și iubire la început de 2025

Teatrul Național Aureliu Manea pregătește în această perioadă la Fabrica de Teatru, premiera unui nou spectacol, Filtre de dragoste după...

Pace și iubire la început de 2025
Cultural miercuri, 8 ianuarie 2025, 15:08

Eveniment special la Radio Cluj, de Ziua Culturii Naționale

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj va organiza miercuri, 15 ianuarie, un eveniment special, dedicat...

Eveniment special la Radio Cluj, de Ziua Culturii Naționale