Care este cea mai fericită națiune din lume?
Serbia, Bulgaria și România au înregistrat cele mai mari creșteri în privința bunăstării. Cele mai mari regrese în Indicele Fericirii Globale sunt înregistrate de Liban, Venezuela și Afganistan.
Articol editat de cristina.rusu, 28 martie 2022, 06:00 / actualizat: 28 martie 2022, 10:00
Libanul, care se confruntă cu o criză economică, a regresat ajungând pe al doilea loc din coadă în indicele celor 146 de națiuni, chiar după Zimbabwe.
În Afganistanul traumatizat de război, aflat deja pe ultimul loc în clasament, criza umanitară s-a adâncit de când talibanii au preluat din nou puterea, în august anul trecut.
Bangladeshul a urcat cu șapte trepte în indicele fericirii, înainte de India, Pakistan, Myanmar și Sri Lanka. Bangladeshul s-a clasat pe locul 94 între cele 146 de națiuni, conform Indicelui Fericirii Globale 2022, realizat de ONU.
India, Pakistan, Myanmar și Sri Lanka s-au clasat pe locul 136, 121, 126 și respectiv 127, în timp ce Nepalul s-a clasat pe locul 84 în indicele fericirii.
Indicele Fericirii Globale, realizat pentru al 10-lea an, se bazează pe propria evaluare a fericirii de către oameni, precum și pe date economice și sociale.
Acesta atribuie un scor al fericirii pe o scară de la zero la 10, pe baza unei medii a datelor pe o perioadă de trei ani. Această ultimă ediție a fost finalizată înainte de invazia rusă în Ucraina.
Nord-europenii au dominat din nou pe primele locuri – danezii fiind pe locul al doilea, în spatele finlandezilor, urmați de islandezi, elvețieni și olandezi.
Statele Unite au urcat cu trei locuri, pe locul 16, cu un loc înaintea Marii Britanii, în timp ce Franța a urcat pe locul 20, cel mai bun clasament de până acum.
Pe lângă un sentiment personal de bunăstare, bazat pe sondajele Gallup din fiecare țară, scorul fericirii ține cont de PIB, sprijinul social, libertatea personală și nivelul de corupție.
În acest an, autorii au folosit și date din rețelele sociale, pentru a compara emoțiile oamenilor înainte și după pandemia de COVID-19. Ei au descoperit „creșteri puternice ale anxietății și tristeții” în 18 țări, dar o scădere a sentimentelor de furie.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.