Exercițiile fizice ne salvează de pierderile de memorie
O echipă de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, a studiat 3.000 de oameni de vârstă mijlocie și a descoperit o legătură puternică între practicarea exercițiilor fizice timp de patru luni și capacitatea pacienților de a-și aminti evenimentele cheie din viața, informează ziarul Daily Mail.
Articol editat de cristina.rusu, 29 martie 2022, 12:00
Oamenii care fac de trei ori pe săptămână aerobic, mers, alergare, ciclism, înot, au o memorie mai bună, spun cercetătorii.
Activitatea fizică mărește alimentarea cu sânge a creierului, reduce moartea neuronilor odată cu vârsta și astfel previne demența.
Efectul este deosebit de bun pentru memoria episodică – memorarea detaliilor evenimentelor din trecut, inclusiv locul și timpul în care au avut loc.
Odată cu înaintarea în vârstă, memoria episodică este cea care are de suferit, îți amintești incidentul, dar nu detaliile acestuia, explică autorii studiului, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Communications Medicine.
Am constatat o îmbunătățire semnificativă a memoriei în rândul participanților cu vârsta cuprinsă între 55 și 68 de ani și nu atât de semnificativă la cei între 69 și 85 de ani. Acest lucru duce la concluzia că este mai bine să începeți cu exercițiile fizice mai devreme, spune șefa studiului, Sara Sgdjayan.
Ea adaugă că practicarea unei astfel de activități de 3 ori pe săptămână timp de cel puțin 4 luni este suficientă pentru a fi observată o ameliorare a memorie episodice.
Beneficiile pentru societate sunt evidente. Exercițiile fizice sunt o modalitate ușoară și accesibilă pentru persoanele în vârstă de a preveni înrăutățirea memoriei. Și acest lucru este bun pentru ei înșiși, pentru cei dragi și pentru sistemul de sănătate în ansamblu, spune dr. Sgdjayan.
Experimentul se referă în principal la activitatea aerobică moderată, cum ar fi mersul rapid, înotul și ciclismul, aproape în fiecare zi. Nu a studiat activități precum yoga sau antrenamentele de fitness, deși s-a demonstrat că și acestea îmbunătățesc memoria.
Participanții la test sunt în principal femei (66 la sută) chestionate în perioada 1985-2021. Îmbunătățirea memoriei este observată la pacienții fără tulburări cognitive, nu la cei care au deja o anumită afectare a memoriei.
Și cercetările anterioare au arătat că activitatea fizică regulată poate preveni pierderea memoriei. Dar cea a cercetătorilor de la Pittsburgh a inclus un număr mai mare de participanți, monitorizați pentru o lungă perioadă de timp.
Prin urmare, concluziile sunt considerate pe deplin de încredere și fără influența unor factori aleatori, spun specialiștii.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.