Stadiul lucrărilor la prima autostradă de la noi care va traversa munții Carpați
Anul acesta am putea avea finalizată o porțiune de 13 kilometri din prima autostradă care va traversa Carpațîi, dinspre Transilvania spre București. Lotul Sibiu – Boița se află într-un stadiu avansat de execuție și poate fi terminat înainte de termen dacă constructorul își păstrează actualul ritm de lucru.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 martie 2022, 10:38 / actualizat: 1 aprilie 2022, 17:54
Anul acesta am putea avea finalizată o porțiune de 13 kilometri din prima autostradă care va traversa Carpațîi, dinspre Transilvania spre București. Lotul Sibiu – Boița se află într-un stadiu avansat de execuție și poate fi terminat înainte de termen dacă constructorul își păstrează actualul ritm de lucru.
Conform graficelor stabilite între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și executanți, în zona Transilvaniei nici un segment de autostradă nu urmează să fie deschis traficului în acest an. Chiar dacă se lucrează pe anumite tronsoane atât pe A1, Sibiu – Pitești, cât și pe A3, Târgu Mureș – Cluj-Napoca – Oradea – Borș, următoarele porțiuni ar urma să se finalizeze abia în 2023 respectiv 2024.
Cu toate acestea, sunt șanse mari ca la sfârșitul anului să se poată circula pe cei 13 kilometri ai lotului 1 din Autostrada Sibiu – Pitești. Constructorul se apropie de realizarea a 70 la sută din lucrări și, dacă își păstrează ritmul de până acum, va finaliza acest tronson în octombrie – noiembrie acest an. Estimarea a fost făcută de Asociația Pro Infrastructura care monitorizează execuția investițiilor în rețeaua de transport.
Sibiu-Pitești Secțiunea 1 a ieșit bine din iarnă. Cei 13,17 km dintre Sibiu și Boița arată promițător la începutul primăverii și avem șanse maxime să circulăm pe ea până la final de an. Totuși, antreprenorul austriac PORR nu trebuie să se culce pe o ureche și îi cerem să accelereze ritmul, mai ales pe partea de terasamente. Este drept, vremea nu a fost prielnică, dar acum are ocazia să demonstreze că poate inaugura autostrada înainte de termen, așa cum a mai făcut-o în trecut, precizează reprezentanții asociației.
Chiar dacă nu are o lungime considerabilă, finalizarea acestui segment de autostradă va scăpa participanții la trafic de două puncte sensibile unde se înregistrează frecvent aglomerație în trafic. Autostrada urmează să ocolească atât sensul giratoriu de la intersecția traseelor spre Râmnicu Vâlcea respectiv Brașov, cât și localitatea Tălmaciu, urmând ca mașinile să iasă înainte de intrarea pe valea Oltului.
Contractul pentru execuția acestui lot de autostrada a fost semnat în aprilie 2019, contra sumei de 613 milioane de lei și prevede 12 luni pentru proiectare, 36 pentru execuție și o garanție de 10 ani.
Potrivit acestor termene, cei 13 kilometri ar trebui terminați peste exact un an. Sectorul Sibiu – Boița face parte din prima autostradă de la noi care va traversa munții, celelalte loturi fiind în diferite stadii de execuție sau licitație.
Mihai Miclăuș
Foto: Facebook Asociația ProInfrastructura
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.