26 de milioane de euro pentru reabilitarea școlilor și blocurilor de locuinţe
S-au deschis axele de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), una dintre ele având în vedere renovarea și eficiența energetică a clădirilor. Pe partea de eficiență energetică vor putea fi finanțate două tipuri de clădiri: publice și private.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 martie 2022, 17:27
S-au deschis axele de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), una dintre ele având în vedere renovarea și eficiența energetică a clădirilor. Pe partea de eficiență energetică vor putea fi finanțate două tipuri de clădiri: publice și private.
Primarul Florin Birta a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că județul Bihor are rezervat în PNRR o sumă de aproximativ 26,8 milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor publice, fiind o competiție între UAT-urile din județul Bihor.
Pentru reabilitarea acestor clădiri publice, Primăria Oradea își asumă o cofinanțare de 5 milioane de euro, până la asigurarea cotei de 20 de milioane de euro.
Stații de încărcare pentru mașini electrice
Cu aceste lucrări vor fi finanțate și 19 stații de încărcare pentru autoturismele electrice. Una dintre condițiile ghidului de finanțare prevede că la fiecare 2.500 de mp reabilitați trebuie implementată o stație de încărcare electrică în valoare de 25.000 de euro, fără TVA.
Lucrările care se vor executa la clădiri vor consta în creșterea eficienței energetice, reabilitarea termică a fațadelor, acoperișului și subsolului, înlocuirea tâmplăriei, instalații termice și electrice eficiente din punct de vedere energetic, gestionarea inteligentă a energiei.
15 blocuri vor fi reabilitate
Pe cealaltă axă, de clădiri rezidențial private, de condomenii de blocuri, vor fi depuse proiecte pentru 15 blocuri care se află în principal pe bulevardul Dimitrie Cantemir din Oradea.
Am ales să reabilităm blocurile de pe acest bulevard pentru că este într-un amplu proces de modernizare. Valoarea totală a lucrărilor la aceste blocuri se ridică la aproximativ 30,3 milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro. Prin ghid avem o sumă stabilită la 200 de euro/mp pe care o va suporta finanțatorul. Vom încerca să ne încadrăm în această sumă, cel puțin din punct de vedere al construcției, documentațiile, probabil, le vom suporta pe partea de eligibilitate, iar dacă în urma licitației care va avea loc, prețul va depăși 200 de euro, vom avea discuții cu asociațiile de proprietari pentru suportarea acestor sume de bani în cotă parte cu Primăria, a precizat primarul Florin Birta.
De mâine, 1 aprilie 2022, vor putea fi depuse proiectele pe axele de finanțare.
Fact Box:
Blocurile propuse spre finanțare:
Bloc D21 – str. Dimitrie Cantemir nr. 21;
Bloc D23 – str. Dimitrie Cantemir nr. 23;
Bloc D31 – str. Dimitrie Cantemir nr. 31;
Bloc U25 – str. Dimitrie Cantemir nr. 25;
Bloc U27 – str. Dimitrie Cantemir nr. 27;
Bloc U35 – str. Dimitrie Cantemir nr. 35;
Bloc U37 – str. Dimitrie Cantemir nr. 37;
Bloc C39 – str. Dimitrie Cantemir nr. 39.
Bloc C41 – str. Dimitrie Cantemir nr. 41
Bloc PB3 – str. Lugojului nr. 9
Bloc PB5 – str. Lugojului nr. 11
Bloc D49- str. Dimitrie Cantemir nr. 49
Bloc D51- str. Dimitrie Cantemir nr. 51
Bloc U45- str. Dimitrie Cantemir nr. 45
Bloc U47- str. Dimitrie Cantemir nr. 47
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.