Un centru de primire plutitor pentru refugiații ucraineni, la Marsilia
Foto: captură video YouTube
Câteva valize, genți pe umeri și măști pe față. Scene văzute de mai multe ori în aceste săptămâni. Peste 1.600 de refugiați ucraineni au sosit în orașul-port francez Marsilia.
Articol editat de cristina.rusu,
31 martie 2022, 14:21
Câteva valize, genți pe umeri și măști pe față. Scene văzute de mai multe ori în aceste săptămâni. Peste 1.600 de refugiați ucraineni au sosit în orașul-port francez Marsilia.
Mai multe autorități locale i-au salutat pe acești oameni, care fugeau de război. Un centru temporar de primire pentru refugiați a fost înființat acum pe un feribot.
Christophe Mirmand, prefectul regiunii Provence-Alpi-Coasta de Azur, explică că o navă a devenit un fel de hotel plutitor pentru refugiați. Ucrainenii au fost primiți în dormitoare confortabile, băi și un loc pentru a găti. De asemenea, vor fi înființate ajutoare sociale, unități sanitare, centre educaționale, asistență pentru copii și o creșă.
Voluntarii, instituțiile și cetățenii încearcă să-i facă pe refugiați să se simtă în largul lor, chiar dacă le este greu să nu-și facă griji pentru cine a rămas în Ucraina.
Sunt foarte tristă pentru că bunica mea a rămas la Harkov. Este în vârstă și locuiește într-o clădire de la etajul 12 și nu poate coborî oricând vrea sau când sună sirena. Totul este foarte calm aici, dar noi nu reușim să ne simțim în pace, pentru că în țara noastră bombardează în fiecare zi, subliniază o fată ucraineană.
Autoritățile de la Marsilia au înființat un centru de ședere, în care refugiații ucraineni vor avea posibilitatea de a completa toate documentele necesare împreună cu traducătorii, pe lângă faptul că au un loc sigur unde să locuiască.
Și tocmai la Summitul de la Marsilia de la începutul lunii martie a fost stabilit un plan pentru a face față crizei refugiaților. Un fel de Manifest aprobat în unanimitate la summit.
Textul afirmă că pentru o mai bună funcționare democratică a Europei este nevoie de o mai mare implicare a regiunilor, orașelor și municipalităților mici. Mai multă coeziune, mai multă subsidiaritate, urmărindu-se totodată o mai mare participare a cetățenilor.
Printre reformele posibile se numără și competențe mai mari ale Comitetului European al Regiunilor, care ar putea fi dotat cu un rol obligatoriu – și nu doar consultativ – în zone strategice cu o dimensiune teritorială clară.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.