7.000 de ani de bijuterii din Transilvania
Vrem ca publicul să ne perceapă un fel de <<muzeul nostru de istorie>>, nu doar <<muzeul de istorie>>, deci să ne simțim parte din comunitate, cu un rol activ. Pe de altă parte, ne propunem să îl facem pe public să se simtă parte din istoria de zi cu zi a acestei comunități. (Geanina Simion, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei).
Articol editat de cristina.rusu, 1 aprilie 2022, 10:51
Publicul trebuie să-și cunoască istoria pentru a-și înțelege prezentul, trebuie să cunoască colecțiile muzeului pentru a ști care este <<tezaurul>> comunității sale, trebuie să cunoască ultimele descoperiri arheologice, să știe că istoria încă se scrie. Să știe, în primul rând, că, în acest oraș, există un Muzeu Național de Istorie a Transilvaniei, singurul muzeu național al Clujului, cu un patrimoniu extrem de bogat, care acoperă toate epocile. 450.000 de piese care constituie al doilea cel mai bogat patrimoniu din țară. Și, cunoscând toate acestea, poate va fi curios să vină la muzeu să le și vadă, prin intermediul expozițiilor, a declarat Geanina Simion.
De vineri, 1 aprilie 2022, publicul din mall este invitat să viziteze expoziţia „Podoabele timpului (I)”, care îşi propune să etaleze frumusețea perenă a bijuteriilor, prezentând, în imagini din colecția muzeului și cu ajutorul poveștilor, aproape 7.000 de ani de istorie a podoabelor, de la cele mai vechi până la cele din epoca modernă.
Bogata colecție de bijuterii și accesorii a MNIT este expusă selectiv și virtual, în funcție de spectaculozitatea obiectelor, dar și a diversității informațiilor care stau în spatele acestora.
Multe povești sunt rezultatul cercetărilor arheologice desfășurate de-a lungul timpului de specialiștii muzeului, descoperiri de senzație care au pus la încercare cunoștințele și puterea de deducție a arheologilor și au aprins, în același timp, imaginația publicului pasionat.
În luna mai, este programată continuarea acestei expoziţii cu una dedicată diverselor veșminte, din colecțiile MNIT, folosite de-a lungul istoriei.
Prezentarea pe panouri a unei istorii legate de moda din Transilvania aduce informații valoroase, tocmai pentru că, la MNIT, nu au fost expuse, deodată, toate aceste textile. Unele au făcut parte din anumite expoziții temporare, dar altele nu au fost expuse, deci publicul nu a avut unde să le vadă. La fel s-a întâmplat și cu bijuteriile. Este o ocazie unică pentru public să vadă piese din colecțiile MNIT, pe care nu le-au putut vedea până acum nici măcar în expoziții.
În luna iunie, clujenii vor fi invitaţi să afle cum prind viață artefactele descoperite în diverse situri şi să îşi facă o imagine a ceea ce înseamnă munca de restaurare.
Expoziția „Podoabele timpului (I)” poate fi vizitată la etajul mall-ului din Cluj, în perioada 1 – 30 aprilie 2022.
Comunicat
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.