Aeroportul din Cluj-Napoca, folosit zilnic de sute de ucraineni care fug din calea razboiului
Aeroportul Internațional Cluj-Napoca este una dintre porțile folosite de ucrainieni în drumul lor spre zone mai sigure.
Articol editat de cristina.rusu, 1 aprilie 2022, 09:50
Directorul David Ciceo arată că și acum sute de refugiați folosesc acest aeroport, preferat mai ales de cei care intră în țară prin vama Sighet:
De pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca pleacă zilnic 200, 300 de ucraineni. Noi, aeroportul, am acordat tot sprijinul acestor persoane, de asemenea Consiliul de Administrație al aeroportului a acordat facilități pentru companiile aeriene care oferă zboruri gratuite. Aeroporturile din România sunt în legătură cu aeroporturile ucrainene, ne-am oferit sprijinul și sperăm ca la sfârșitul acestui război să putem avea și noi o contribuție, să sprijinim reluarea aviației civile din Ucraina. (David Ciceo)
Mai multe companii aeriene au pus la dispoziția refugiaților ucraineni bilete gratuite, spre majoritatea destinațiilor spre care există curse regulate de la Cluj-Napoca.
David Ciceo spune că sunt operatori aerieni ale căror donații depășesc și două milioane de euro:
Zboară în Europa, în principal, spre aproape toate cele 40 de destinații pe care le avem. Au zburat cu toate companiile aeriene care operează la Cluj. (David Ciceo)
Întreg sectorul aviatic fusese oricum afectat de pandemia de Coronavirus, peste care acum s-a suprapus și războiul din Ucraina.
În primăvara acestui an se preconiza revigorarea acestui sistem de transport, dar, explică David Ciceo, statele europene înregistrează noi scăderi de trafic:
Acest război a afectat foarte mult aviația civilă europeană. Din fericire, România nu este foarte afectată. Avioanele care survolează spațiul aerian al României înregistrează o scădere de doi la sută, dar sunt țări foarte afectate, cum este Republica Moldova, unde este o scădere de aproape sută la sută, Lituania – aproximativ patruzeci la sută. Din cauza interdicțiilor impuse, din cauza sancțiunilor au fost redirecționate foarte multe avioane, mai ales cele intercontinentale. (David Ciceo)
Abia în 2024 se preconizează că transportul aerian va reveni la situația de dinainte de pandemie, când Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca, de exemplu, ajunsese la aproape 3 milioane de călători pe an.
Mihai Miclăuș