Principala lui contribuţie în psihologie a fost în problema ierarhizării nevoilor umane. În 1 aprilie 1908 s-a născut Abraham Maslow:
Articol editat de cristina.rusu,
1 aprilie 2022, 06:00 / actualizat: 1 aprilie 2022, 8:06
Principala lui contribuţie în psihologie a fost în problema ierarhizării nevoilor umane. În 1 aprilie 1908 s-a născut Abraham Maslow:
A studiat dreptul timp de 3 semestre la insistenţa părinţilor, după care s-a transferat la psihologie. A predat ca titular la Brooklyn College, întâlnind mulţi psihologi europeni în această perioadă, printre care Alfred Adler şi Erich Fromm. În 1951 a devenit şef de catedră la Brandeis University, unde şi-a început activitatea de cercetare teoretică. Abraham Maslow s-a retras din activitatea didactică în 1970.
Ierarhia Maslow
Având o abordare umanistă, Maslow observă că fiinţele umane nu sunt împinse sau atrase numai de forţe mecanice, ci mai degrabă de stimuli, obiceiuri sau impulsuri instinctive necunoscute. Astfel, el susţine că fiinţele umane sunt motivate de anumite nevoi nesatisfăcute, şi că nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfăcute înainte de a se putea ajunge la cele superioare. Deşi toate nevoile sunt instinctive, nu toate sunt la fel de puternice. Astfel, nevoile cele mai puternice au fost aşezate la baza piramidei trebuinţelor. Cu cât o nevoie urca spre vârful piramidei, cu atât este mai slabă şi specifică individului respectiv. Se observă astfel că nevoile primare sunt comune atât tuturor oamenilor cât şi animalelor. Ele includ necesităţile fiziologice (cum ar fi cele biologice ca hrana, apa, aerul, igiena), somnul, sexul şi o temperatura relativ constantă a corpului.
Odată ce individul îşi satisface acest nivel de necesităţi, se poate concentra pe nevoile de siguranţă. Urmează apoi nevoia de iubire şi apartenenţă. În acest nivel se includ nevoia de prietenie, familie, apartenenţă la un grup sau de implicare într-o relaţie intima non-sexuală.
La nivelul patru sunt nevoile de stimă. Acestea cuprind atât recunoaşterea venită din partea altor indivizi (care rezulta în sentimente de putere, prestigiu, acceptare), cât şi din respectul de sine, ce creează sentimentul de încredere, adecvare, competenţă. Nesatisfacerea nevoilor de stimă rezulta în descurajare şi pe termen lung în complexe de inferioritate.
Nevoile de auto-actualizare estetică, aflate în vârful piramidei, vin din plăcerea instinctivă a omului de a fructifica la maximum capacităţile proprii, pentru a deveni din ce în ce mai bun. În eseul The Farther Reaches of Human Nature, Maslow scrie că oamenii care au atins starea de auto-actualizare intră adesea într-o stare de transcendenţă, în care devin conştienţi nu doar de potenţialul lor personal, ci şi de întreg potenţialul speciei umane.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.