Sesam deschide cartea: cinci cărți de citit primăvara asta [AUDIO/FOTO]
Prima pe listă este o mare surpriză pentru mine: o carte scrisă de autorul japonez Haruki Murakami. Se numește ”Strania bibliotecă”, apare la Polirom Junior și a fost tradusă în limba română de Iuliana Oprina și se recomandă cititorilor de peste 10 ani.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 aprilie 2022, 06:00 / actualizat: 1 aprilie 2022, 8:06
Prima pe listă este o mare surpriză pentru mine: o carte scrisă de autorul japonez Haruki Murakami. Se numește ”Strania bibliotecă”, apare la Polirom Junior și a fost tradusă în limba română de Iuliana Oprina și se recomandă cititorilor de peste 10 ani.
În timp ce se întorcea de la şcoală, tânărul erou al cărţii se trezeşte întrebându-se cum se colectau impozitele în Imperiul Otoman, aşa că se duce la biblioteca municipală să vadă dacă există o carte despre acest subiect. Mare greşeală! Un bătrân ciudat îl conduce într-o sală de lectură specială, aflată în subsolul bibliotecii, care se dovedeşte a fi, spre uimirea băiatului, un imens labirint. De parcă n-ar fi fost de ajuns, descoperă că este prizonier alături de un Om Oaie, care face nişte gogoşi excelente, şi de o fată care vorbeşte prin gesturi. Dacă nu va ajunge acasă la timp pentru cină, mama lui va fi teribil de îngrijorată. Unde mai pui că bătrânul pare a avea un apetit deosebit pentru creierul lui. Cum va reuşi să scape din această bibliotecă de coşmar? Sincer, abia aștept și eu să aflu împreună cu voi.
Tot la Polirom Junior apare o altă carte care sună interesant. ”Bună dimineața, Wuhan!” de Sara Platto, cu ilustrații de Erika Lerma și tradusă în limba română de Lucia Gheorghiu. Pe 23 ianuarie 2020 Matteo împlineşte 12 ani. A organizat o petrecere spectaculoasă pentru a se distra cu prietenii şi stă ca pe ace. Din păcate, în dimineaţa acelei zile oraşul său – Wuhan, din China – va fi închis ca urmare a carantinei impuse de autorităţi din cauza unei pneumonii misterioase: cea provocată de virusul SARS-CoV-2. Pentru Matteo începe o viaţă cu totul diferită, petrecută în întregime între pereţii apartamentului pe care îl împarte cu mama lui, Sara. În această lume ce pare să se lase cuprinsă de panică, Matteo şi Sara găsesc puterea să reziste în oamenii care îi înconjoară. Vecini de bloc, tovarăşi de joacă, colegi: Wuhanul se strânge în jurul lor ca o îmbrăţişare şi îi înveseleşte. Şi astfel salutul matinal al Sarei pe chat, unul dintre puţinele canale de comunicare cu lumea exterioară, devine o mantră încărcată de optimism: „Bună dimineaţa, Wuhan!”. Vârsta recomandată 10 +.
Editura Nemi am desenat pentru voi un raft special, unde stau la loc de cinste cărți care sărbătoresc viața, cu tot ce are ea mai colorat.
Ce plantă frumoasă! și Frumoasa albastră sunt propunerile de non-ficțiune pentru acest anotimp. După o excursie în lumea fascinantă a plantelor cu flori, pe parcursul căreia aflăm structura unei plante, a unei flori, a unui fruct, a unei semințe, însoțiți la tot pasul de plante splendide, cu nume sonore, un adevărat atlas botanic, plonjăm în adâncul oceanelor, unde, la fiecare nivel, găsim creaturi marine cu totul fascinante.
Al cincilea volum din lista mea de astăzi este o carte de care-mi aduc aminte cu drag din copilărie. Editura Arthur reeditează volumul de versuri ”Cu cizmulițe de mălai” de Constanța Buzea. Ilustratoarea cărții este Karda Zenkő.
Constanța Buzea avea extraordinarul talent de a se strecura în lumea și în jocurile copiilor. Din vorbele lor peltice au răsărit plopândăi, plisici și plurici, aventuri în jurul mesei și plimbări pe crinocai. Au admirat sau au certat împreună motani răsfățarnici și pisicoți neascultători, căței cocheți sau cu covrigi în coadă, veverițe, bufniciori și alte feluri de ființe care reale, care inventate. Veți râde și voi când veți vedea, o să vă şi emoţionaţi un pic uneori. Și cu siguranță veți învăța pe de rost versuri ca acestea:
„Cu cizmulițe de mălai
Se plimbă puii-n luna mai.
Cu aripioara la chipiu
Și-n cioc un fluier, piu-piu-piu!“
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.