Trebuie să fim îndrăgostiți pentru a avea o căsnicie fericită?
În cultura occidentală se tot propagă ideea că pentru a avea o căsnicie fericită, trebuie să fii foarte îndrăgostit. Acest lucru nu este însă adevărat. Cu siguranță în anturajul dvs. există cel puțin un cuplu care se îndrăgostește sau se dezîndrăgostește de câteva ori pe an.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 aprilie 2022, 18:00 / actualizat: 8 aprilie 2022, 23:57
În cultura occidentală se tot propagă ideea că pentru a avea o căsnicie fericită, trebuie să fii foarte îndrăgostit. Acest lucru nu este însă adevărat. Cu siguranță în anturajul dvs. există cel puțin un cuplu care se îndrăgostește sau se dezîndrăgostește de câteva ori pe an.
De ce este o idee groaznică să rămâi îndrăgostit?
Toată lumea își amintește acel sentiment copleșitor când s-a îndrăgostit prima dată de partenerul său. Inimile ce băteau puternic și palmele transpirate erau un tot unitar. Totul decurgea frumos și lucrurile se întâmplau de la sine. Acesta este trucul romantic al naturii pentru a ne împinge spre reproducere și relații. Corpul nostru eliberează un amestec de hormoni care blochează temerile și îndoielile. În ochii noștri, partenerul nostru este perfect și nu are niciun defect, ceea ce, desigur, nu este așa.
Cu alte cuvinte, dragostea romantică ne întinde o capcană. Dacă ar trebui să rămânem prinși în mrejele ei, căsnicia noastră ar fi cu siguranță condamnată. Nu am fi fost în stare să luăm decizii bune, să muncim din greu, să avem grijă de copii. Mintea ne-ar fi fost ocupată doar cu adrenalină ce obosește (sex toată noaptea).
Care este cel mai bun fel de iubire?
Perioada de îndrăgostire durează între 6 și 24 de luni. După primul an, nivelul hormonilor scade și nebunia nu este atât de mare. Următoarea perioadă este cea a iubirii „însoțitoare”, care are sentimente mai puțin intense, tandrețe și afecțiune.
În acest sens, acest tip de iubire este prietenie. Cuplurile sunt împreună pentru respect, afecțiune, încredere reciprocă și valori. Majoritatea psihologilor cred că aceasta este modalitatea corectă de a menține o relație. Mai devreme sau mai târziu, cuplurile trec de la dragostea arzătoare la prietenie. Indiferent dacă acest lucru se întâmplă înainte sau după căsătorie, acesta este modalitatea de a vă păstra relația.
O căsnicie sănătoasă se bazează pe dvs. și pe soțul dvs. pentru a crea o echipă care să lucreze la celelalte părți ale unei relații – partea emoțională, comunicare eficientă, rezolvarea în comun a problemelor, echilibrarea spațiului personal, cultivarea vieții sexuale.
Iată ce puteți face pentru a avea o căsnicie care nu se bazează doar pe îndrăgostire constantă.
Dragoste „însoțitorului” – când începi să simți că dragostea începe să se răcească, trebuie să vorbești cu partenerul tău despre diferența dintre dragostea romantică și cea prietenească. Puteți împărtăși și experiențe din relațiile anterioare. Când realizezi că te afli în faza iubirii însoțitoare, nu vei fi atât de supărat de neajunsurile partenerului tău. Multe cupluri nu sunt pregătite pentru această perioadă și pur și simplu se despart. (www.actualno.com)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.