Cinci alimente obişnuite, inventate pentru armată
Din punct de vedere culinar, armata a funcţionat de multe ori ca un fel de laborator de experimente. Problema era ca soldaţii să primească mâncare hrănitoare şi nealterată, ceea ce a dus la apariţia unor alimente care s-au răspândit apoi şi printre civili:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 aprilie 2022, 12:00
Din punct de vedere culinar, armata a funcţionat de multe ori ca un fel de laborator de experimente. Problema era ca soldaţii să primească mâncare hrănitoare şi nealterată, ceea ce a dus la apariţia unor alimente care s-au răspândit apoi şi printre civili:
Margarina
A apărut în timpul războiului franco-prusac din 1870, când numărul de vaci s-a redus foarte mult pe teritoriile afectate de conflict. Era important să se găsească un echivalent al untului: care se poate unge pe pâine şi care, spre deosebire de untură, nu râncezeşte. Napoleon al III-lea a anunţat chiar un concurs pentru găsirea unui astfel de produs, care a fost câştigat de chimistul Hippolyte Mege-Mouries. Margarina, fabricată iniţial din seu, a fost comercializată începând din 1872.
Conservele
În 1795, în timpul unui alt război, francezii s-au săturat de faptul că nu le pot asigura o mâncare decentă soldaţilor, au anunţat aşadar un premiu de 12 mii de franci pentru a găsi o metodă eficientă de conservare. Concursul a fost câştigat de Nicolas Appert, cofetar şi berar, care şi-a dat seama că o metodă bună e să se pună mâncarea într-un borcan sigilat, care să fie pus apoi în apă clocotită. A şi reuşit cu această metodă să conserve alimente care au fost consumate după 4 luni şi 10 zile, pentru care a primit o medalie din partea lui Napoleon. Interesant e faptul că, deşi Appert a găsit metoda de conservare, acesta nu putea să o explice (pasteurizarea a apărut abia 50 de ani mai târziu).
Laptele condensat
Appert a făcut experimente şi în privinţa laptelui, dar succesul a fost obţinut de Gail Borden. Mă rog: succesul în ce priveşte reţeta, pentru că financiar lucrurile au cam scârţâit, Borden dând faliment de 2 ori încercând să vândă produsul. Laptele condensat şi-a demonstrat valoarea în timpul războiului de secesiune, când s-a folosit extensiv pentru hrănirea soldaţilor unionişti.
Praf de ou
A apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, având avantajul că se transportă mult mai uşor decât ouăle fragile. În plus, în condiţii adecvate, pudra de ouă rezistă chiar şi 5 ani. Ceea ce a dus la acest aliment a fost o observaţie simplă: faptul că 75% din masa unui ou este apă; care se poate îndepărta, rezultând astfel o pudră cu aceleaşi proprietăţi nutritive.
Cafeaua instant
Nu a fost inventată pentru război, dar popularitatea ei se datorează soldaţilor. Reţete de cafea instant au apărut încă de prin 1770, dar modelul comercial care s-a răspândit până la urmă e legat de numele unui inventator belgian pe nume George Washington (nu preşedintele), care a înfiinţat prima sa manufactură la New York. În epoca sa de glorie, compania lui Washington vindea 17 mii de kg de cafea instant pe zi armatei americane.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.