Carnea de miel pentru Paște este tot mai scumpă
Majoritatea ciobanilor din zona Sibiului preferă să își vândă miei în viu la export pentru că se oferă un preț mai bun, iar pentru piața internă cererea este tot mai mică.
Reporter: Ce faceți cu mieii, anul acesta de Paște?
Articol editat de Andreea Leonid, 12 aprilie 2022, 11:11
Reporter: Ce faceți cu mieii, anul acesta de Paște?
-: Îi dăm la intermediari, /…/, îi dăm la export. Merg în Arabia, în Israel, în Siria, unde are comanda.
Reporter: Deci mieii dumneavoastră o să ajungă pe mesele străinilor?
-: Da, majoritatea, da.
Reporter: Dar de ce e mai convenabil să dați în viu?
-: Îi dăm pe toți odată într-o mașină și iei un ban grămadă, faci ceva, pentru că s-au scumpit toate, și porumbul s-a dublat, s-a triplat /…/ la 50 de bani, nu îl mai iei cu 1,5 lei.
Reporter: Şi puținii crescători de oi din județul Sibiu, care s-au hotărât să sacrifice mieii pentru a-i vinde în piață înainte de Paște, se plâng de scumpirile din ultima perioadă care, spun ei, îi obligă să ridice prețul la carnea de miel.
-: Şi pentru noi e foarte greu că s-au scumpit tărâțele, s-a scumpit porumbul, s-a scumpit motorina, s-a scumpit benzina, s-au scumpit toate cele.
Reporter: S-au scumpit toate, scumpiţi şi dumneavoastră carnea?
-: Şi e normal, doamna. 40 e kilogramul de carne de miel.
Reporter: Şi cumpărători vor fi la prețurile acestea?
-: O dată în an e Paştele. Un kilogram, două și oamenii tot iau.
Reporter: În județul Sibiu există opt abatoare autorizate permanent pentru sacrificarea ovinelor. Reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare atrag atenția că tăierea mieilor la stână este permisă doar pentru consumul familial, și nu pentru comercializare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.