Radio Cluj…la modă: Designerul lunii: Doina Levintza (II)
Marii creatori de modă, cei care au făcut istorie, pe care toată lumea îi știe și recunoaște, au impregnat cu un anume stil o epocă, așa cum a fost Chanel, Dior, sau mai aproape de zilele noastre un Yves Saint-Laurent, Alexander Mc Queen, sau Vivienne Westwood.
Au creat mai mult decât rochii sau piese memorabile, au conturat o imagine specifică a unui anume tip de femeie, ușor recognoscibilă în ochii publicului.
Creatorul nu poate și nu vrea să se rezume strict la un domeniu artistic, creația sa interferându-se în multe arii conexe ale creativității.
Exact acesta este cazul și când se aduce în dezbatere creația și stilul Doina Levintza. Peste ani imaginea femeii Doina Levintza va însemna fast, volum, culoare, textură și bogăție, iar creațiile sale realizate în tehnica patentată de ea însăși, aceea a colajului vor rămâne de a pururi în memoria colectivă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 aprilie 2022, 06:00 / actualizat: 14 aprilie 2022, 8:08
Un creator este deținătorul unui Univers de creație, în care se mișcă aparent fără nici un fel de logică perceptibilă pentru ochii neavizaților, iar printr-un miracol, naște mai apoi, lumi de culoare și texturi palpabile și savuros de experimentat.
Colajul textil sau patchwork, așa cum este denumită tehnica în limba engleză reprezintă asocierea mai multor fragmente textile în compoziții specifice, după imaginația celui ce le crează.
Deosebirea în cazul creației Doinei Levintza este dată, evident, de calitatea artistică a compoziției plastice pe suprafețe, de îmbinarea armonioasă, adesea neașteptată a texturilor, plus unicitatea mașinii care asamblează fiecare bucățică de material prinsă în ace în prealabil. Un șnur ca o graniță fină între texturi delimitează trecerile graduale de nuanțe și leagă suprafețele de material. Sunt adevărate comori de broderie, iar impresia artistică atunci când le privești de la distanță este aceea a coeziunii perfecte.
Dacă mergeți zilele acestea la București, expoziția găzduită de Arcub, vă prilejuiește contacul direct cu creațiile colaj ale Doinei Levintza în sala Lipscani a spațiului.
Creația sa de modă, a cunoscut de-a lungul timpul diferite maniere de manifestare, explorând zone diverse de expresivitate plastică. Materialele pictate manual asamblate ulterior în veșminte surprinzător de actuale, tehnică de nișă, azi în epoca printului digital omniprezent sunt o altă direcție în creația sa, la fel ca și rochiile în manieră couture, cu aplicații tridimensionale de flori ca niște veritabile grădini umblătoare.
Apoi rochiile negre cu inserturi transparente și asimetrii reprezintă un alt sens creativ, dar nu mai puțin seducător al Doinei Levintza, ca și folosirea frecventă a unui suport transparent, pe care ulterior se cos, într-un mod magic broderii sofisticate ce acoperă cu stil atât cât trebuie pentru a păstra misterul și seducția feminină.
Un detaliu extrem de important care vorbește despre alte vremuri, atât de dragi, de data aceasta, creatorului de costum – ce face mereu referință la trecut – este acela al sistemului de închidere al rochiilor. Nu există fermoare, marca seriei și a modei în viteză. Rochiile se închid cu nasturi mici și mulți, ca un fel de marcaj al răbdării și ostenelii de care, în mod firesc trebuie să dai dovadă pentru a fi frumoasă.
Un fel de slow-fashion avant la lettre, cu rădăcini adânci într-un crez invizibil al creatorului pentru care timpul, pasiunea, dedicarea și răbdarea nu cunosc cuantificările momentului actual.
Călina Langa, fashion designer
Foto: arhiva personală Doina Levintza și Călina Langa
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.