Știați că păsările simulează rănirea pentru a scăpa de prădători?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 aprilie 2022, 18:00 / actualizat: 15 aprilie 2022, 19:03
Specialiştii de la Institutul de Ornitologie Max Planck au efectuat un studiu, ale cărui rezultate demonstrează că 305 de specii de păsări sunt capabile să simuleze rănirea pentru a-şi proteja cuibul şi puii, potrivit publicaţiei de specialitate „Proceedings of the Royal Society B”.
Studiul arată că părinţii puilor care vin pe lume orbi şi neputincioşi au mai multe şanse să respingă prădătorii prin viclenie. Multe specii de păsări se prefac rănite atunci când prădătorii se apropie de cuibul lor, în speranţa că vor fi urmărite. Odată ce se află la o distanţă sigură de cuib, pasărea îşi ia zborul în siguranţă. Un astfel de comportament nu se observă la păsările ai căror descendenţi sunt mai adaptabili după ecloziune. De asemenea, este mai probabil să simuleze rănirea speciile de păsări care îşi construiesc cuiburi deschise, mai aproape de poli, în păduri sau alte habitate închise. Acest comportament este, de asemenea, caracteristic păsărilor care au câţiva pui pe an, îşi cresc puii singure şi atacă prădătorii în grupuri.
Comportamentul este influenţat şi de durata perioadei de incubaţie – cu cât aceasta este mai scurtă, cu atât păsările simulează mai des rănirea. Cercetătorii au descoperit că tendinţa de a se preface că sunt rănite pentru a distrage atenţia atacatorilor este mai frecventă la păsări decât se credea anterior. Această abilitate a apărut, probabil, la speciile care prezintă un risc crescut de a fi atacate de prădători în timpul zilei. (www.novini.bg)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.