Cărți, cafea și minuni trăite în ultimul weekend la Târgul Gaudeamus Radio România
Sâmbătă după-amiaza, ploaia a stricat puțin planurile editurii Școala Ardeleană care dorea să facă în aer liber, la scenă deschisă, lansarea unuia dintre cele mai așteptate evenimente, dar până la urmă s-a mutat înăuntru. Cu toate acestea, în spațiul expozițional dedicat lansărilor a fost o atmosferă de zile mari. Foarte mulți clujeni au venit să o întâlnească pe Corina Chiriac. O vedetă în adevăratul sens al cuvântului, care a demonstrat, cu eleganță și umor, că își respectă publicul. S-a purtat cald și familiar cu oamenii veniți să o vadă. Publicul, la rândul lui, i-a arătat că o iubește și o admiră.
Artista și-a lansat la Târgul Gaudeamus cartea Minuni trăite, în care povestește întâmplări memorabile de care a avut parte de-a lungul vieții și carierei sale. Acesta a apărut la editura Școala Ardeleană în Colecția Noua Spiritualitate, cu o prefață de Dumitru Constantin-Dulcan. Volumul Corinei Chiriac are 500 de pagini și a fost scris în 8 luni de zile, în timpul pandemiei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 aprilie 2022, 10:25
Corina Chiriac: De mult plănuiam această carte, aveam o sută de ciorne, de notițe, de idei adunate, însă până când nu ai cu adevărat un timp nelimitat la dispoziție, adică dacă spui săptămâna asta sunt liberă, dar săptămâna viitoare trebuie să fac curat, să duc mașina la mecanic, să merg la coafor, nu e suficient. Cred că așa face oricine își propune un proiect mare. Și a ieșit până la urmă. Cartea se citește ușor, e scrisă ca și cum m-aș adresa direct unui interlocutor. Sunt capitole relativ scurte care are fiecare un fel de încheiere, nu e nicio problemă dacă lași cartea pe noptieră sau lângă pat și o reiei peste două săptămâni.
Anca Mureșan Bota: Sunt ”minuni trăite” în carte. Care a fost cea mai mare minune pe care ați trăit-o?
Corina Chiriac: Asta de-acum. Că vorbim noi două. E o minune că suntem întregi, în viață, după atâta timp greu, că ne vedem, că povestim, că vorbim. E o minune.
Anca Mureșan Bota: Ce i-ați spune cuiva care nu crede în minuni?
Corina Chiriac: I-aș recomanda să ceară una, dar mică. Să înceapă de la apă mică. Foarte bine spunea un pastor american pe care îl urmăresc pe youtube, că dacă începi prin a-i cere lui Dumnezeu un BMV ultimul model, s-ar putea să nu-ți dea. Dar dacă e problemă serioasă, de sănătate, de suflet, de liniște, de rezolvarea unei probleme vitale cum ar fi pâinea cea de toate zilele, și mai ales dacă te rogi pentru un prieten sau altcineva care are nevoie, atunci vei vedea că Dumnezeu lucrează prin oameni. Vei vedea că apar persoanele, oamenii care te ajută, îți dau idei bune sau o informație care ți-e de folos, un număr de telefon care îți poate rezolva problema. Francezii spun că omul propune și Dumnezeu dispune. Dar în același timp trebuie să facem și noi ceva pentru a ne rezolva situația cu care ne confruntăm. Totul este să avem bunăvoință și să nu așteptăm să cadă din cer ceva care să ne rezolve absolut toată viața. Vă dau un exemplu: pentru mine era vitală încălțămintea. Port mult tocuri, la evenimente, la spectacole. Nimic nu era comod. Orice cumpăram, scump sau ieftin, mă strângea. Și, vorbind cu o prietenă, am aflat de o mică fabrică cu încălțăminte la comandă. Am luat legătura cu ei și mi-am rezolvat problema, una foarte importantă pentru mine.
Oamenii prezenți la lansarea cărții Minuni trăite au primit autografe și au cîntat împreună cu Corina Chiriac cîteva dintre șlagărele care au consacrat-o în anii 70-80, Opriți timpul, Inima ta sau Strada Speranței.
Cu speranța că vor merge acasă măcar cu o carte cumpărată, au venit clujenii și duminică în Târgul Gaudeamus. Am întâlnit cititori încîntați că s-au putut plimba din nou printre standurile cu volumele lor preferate, în format fizic, nu doar virtual. ”Răsfoim noutățile pe care adesea le vedem online și vrem să rămânem prieteni cu cartea și noi și cei mici”, mi-a spus o doamnă însoțită de copii.
Expozanții prezenți la târg s-au bucurat de interesul vizitatorilor și spun că vânzările au mers destul de bine. ”Oamenii au venit, probabil a și fost perioada aceasta de pauză și au dorit din nou un târg de carte în Cluj. S-au vândut în egală măsură cărți pentru copii și pentru adulți, nu a fost o direcție anume în vânzări, important este că oamenii vin în continuare spre carte”, afirmă reprezentantul unei edituri mari prezente la Gaudeamus.
Tîrgul de carte Gaudeamus Radio România și-a închis porțile duminică seara la Cluj și se pregătește deja pentru următorul eveniment, la Oradea, în perioada 11-15 mai.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.