Clujul încearcă să-și obțină independența energetică printr-un proiect în valoare de 55 de milioane de euro
Reducerea consumului de energie din surse poluante si obtinerea independentei energetice fata de Rusia devin, in opinia primarului Emil Boc, obiective prioritare atat ale Romaniei cat si ale Uniunii Europene. Numai in acest an, la Cluj au fost lansate mai multe proiecte cu finantare europeana, a caror valoare depaseste 55 de milioane de euro.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 aprilie 2022, 10:11
Reducerea consumului de energie din surse poluante si obtinerea independentei energetice fata de Rusia devin, in opinia primarului Emil Boc, obiective prioritare atat ale Romaniei cat si ale Uniunii Europene. Numai in acest an, la Cluj au fost lansate mai multe proiecte cu finantare europeana, a caror valoare depaseste 55 de milioane de euro.
Izolarea termica a imobilelor si montarea de panouri solare, atat pe cladirile publice cat si pe cele private sunt masurile prin care Primaria Cluj-Napoca incearca sa reduca consumul de energie.
Proiectul care urmareste obtinerea independentei energetice a inceput cu montarea de panouri fotovoltaice pe mai multe cladiri administrate de municipalitate. Primarul Emil Boc considera ca rezultatele sunt incurajatoare, deoarece in perioada verii aceste panouri asigura intreg necesarul de energie.
La Cluj-Napoca noi am reusit deocamdata sa punem panouri fotovoltaice pe sapte cladiri mari: Liceul cu Program Sportiv, Liceul Gheorghe Lazar, Liceul Tiberiu Popovici, Liceul Alexandru Borza, Baza Sportiva Gheorgheni, hala agro-alimentara din cartierul Grigorescu si piata agro-alimentara din Marasti. Investitiile si-au atins obiectivul, pentru ca aproape ca ne asiguram intreg consumul pe care il avem acolo din energia solara pe care o producem cu panourile solare si mai introducem si energie in sistemul national, pentru care putem primi resurse financiare. Acesta e viitorul. (Emil Boc)
Cand panourile fotovoltaice montate pe cele sapte cladiri functioneaza la capacitate maxima, productia lor energetica este de aproximativ 230 de kilowați.
In paralel cu extinderea acestui program, municipalitatea continua si izolarea termica a imobilelor. In aceasta luna, odata cu deschiderea liniilor de finantare europeana, au fost depuse proiecte pentru 19 blocuri cu un total de 1.000 de apartamente, la care se adauga 22 de cladiri publice. Valoarea totala finantarilor solicitate depaseste 55 de milioane de euro si, spune Emil Boc, din acesti bani vor fi amenajate si 27 de statii pentru incarcarea masinilor electrice.
Am depus proiecte europene in valoare de 56 de milioane de euro, pentru reabilitarea unor cladiri publice si private, inclusiv cu panouri fotovoltaice, acolo unde se poate. Si vom accelera acest pentru toate cladirile publice care se preteaza sa aiba panouri fotovoltaice, pentru ca prin asta ne reducem independenta energetica fata ce Rusia, in al doilea rand promovam energia verde, nepoluanta si in al treilea rand soarele nu ne cere factura pentru energia pe care ne-o ofera, deci e si mult mai ieftina. (Emil Boc)
Castigarea totala a independentei energetice fata de Rusia este unul dintre obiectivele strategice pe care Romania ar trebui sa le aiba in vedere cu masuri de acest tip. Pentru atingerea obiectivului, primarul Clujului, Emil Boc, ii indeamna inclusiv pe cetateni sa-si monteze panouri solare pe case, fie cu resurse financiare europene, fie, daca isi permit, sa suporte investitia din fonduri proprii:
Vom vedea si o ofensiva majora la ceea ce inseamna panouri fotovoltaice pentru case. Foarte multi isi vor monta panouri solare, pentru a-si diminua costurile cu incalzirea. Si e bine ca fac asta pentru ca reprezinta directia de dezvoltare in viitor. Evident ca noi, aici, la Cluj, nu avem o situatie ca in Baragan, cu mult soare tot timpul anului. Noi avem doar perioade in care putem profita la maxim de energia soarelui. Dar macar in lunile acelea mari sa profitam si sa curmam dependenta de formele clasice de energie. (Emil Boc)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.