A fost fiica unui potentat din Valencia, care a devenit mai târziu papă sub numele de Alexandru al VI-lea. A fost descrisă ca o femeie fatală, rol în care a apărut în tablouri, romane şi filme. În 18 aprilie 1480 s-a născut Lucrezia Borgia:
Articol editat de cristina.rusu,
18 aprilie 2022, 06:00 / actualizat: 18 aprilie 2022, 9:05
A fost fiica unui potentat din Valencia, care a devenit mai târziu papă sub numele de Alexandru al VI-lea. A fost descrisă ca o femeie fatală, rol în care a apărut în tablouri, romane şi filme. În 18 aprilie 1480 s-a născut Lucrezia Borgia:
A primit o educaţie extinsă, de la broderie şi artă până la religie şi limbile străine. A fost învăţată să se exprime cu eleganţă, iar de la ultimul soţ al mamei ei a dobândit apreciere pentru ştiinţă. Deja la 11 ani doi pretendenţi spanioli se prezentaseră pentru mâna ei, dar când tatăl ei a devenit papă a putut să ţintească mai sus în planurile matrimoniale pentru Lucreţia. În final i-a fost ales drept soţ contele Giovanni Sforza, o alianţă care i-a permis lui Alexandru al VI-lea să-şi întărească legăturile politice. Casa Lucreţiei a devenit în curând punct de întâlnire monden, fiind frecventată de prieteni şi invitaţi din familii princiare.
În 1497, statutul politic al soţului Lucreziei a devenit nesigur, acesta fiind obligat să fugă din Roma. Alexandru al VI-lea i-a ordonat de mai multe ori ginerelui să se întoarcă, dar acesta a refuzat. Papa a decis atunci să anuleze căsătoria fiicei sale, pe motiv că ginerele nu ar fi fost capabil să consume căsnicia, scandalul iscat obligând-o pe Lucrezia să se refugieze la o mănăstire. Anularea căsătoriei a avut un efect negativ asupra reputaţiei Lucreziei, dat fiind că oamenii nu prea credeau în pretextul invocat de tatăl ei. Astfel au început să circule zvonurile despre relaţiile incestuoase din familia Borgia. Câteva luni mai târziu tânăra femeie era în centrul unui alt scandal: în Tibru a fost găsit cadavrul unei doamne de companie şi al unui servitor cunoscut ca Perotto, despre care se zvonea că ar fi avut relaţii cu Lucrezia Borgia. În acea perioadă se organiza deja a doua căsătorie a acesteia, iar fratele ei nu ar fi permis ca proiectul să fie împiedicat, ocupându-se personal de cei responsabili. Cert e că la puţin timp după aceasta Lucrezia a născut un copil, despre a cărui soartă însă nu se ştie nimic.
Al doilea soţ al Lucreziei Borgia a fost Alfonso de Aragon, prin această unire familia ei urmărind o apropiere de tronul din Neapole. Aceasta s-a ataşat imediat de soţul ei, despre care se spunea că era cel mai frumos adolescent din Neapole, dar idila a fost întreruptă de o nouă schimbare politică în tabăra papei. Soţul Lucreziei a decis să fugă simţindu-şi viaţa în pericol, lăsându-şi în urmă soţia disperată şi însărcinată în luna a şasea. Pentru a o împiedica să îl urmeze, papa a numit-o pe Lucrezia guvernatoare a fortăreţei Spoleto. Aceasta a instituit o trupă de mareşali care să păstreze ordinea în oraş şi a făcut un armistiţiu cu oraşul rival Terni. Odată revenite la normal relaţiile dintre papă şi soţul ei, Lucrezia Borgia s-a întors la Roma, unde a dat naştere primului ei copil recunoscut oficial, pe care l-a numit Rodrigo de Aragon. În iunie 1500 ducele de Aragon, soţul Lucreziei Borgia, a fost strangulat de asasinul personal al fratelui ei, lăsând-o pe aceasta văduvă, aşadar deschisă către un nou proiect de căsătorie.
Al treilea soţ al Lucreziei a fost Alfonso d’Este din Ferrara, cu a cărui soră Lucrezia a întreţinut o secretă, dar ferventă rivalitate. Aceasta a încercat să se adapteze noii vieţi din afara Romei, dar la scurt timp după căsătorie au apărut disensiuni cu socrul ei, dintr-un motiv absolut cotidian: banii de buzunar! Lucrezia Borgia a făcut din Ferrara un centru cultural luxos, aceasta depăşind de multe ori graniţele financiare stabilite de socrul avar. În 1505 a fost încoronată ducesă şi i-a născut soţului ei un moştenitor, dar deja prin 1507 scrisorile au ilustrat o relaţie ilicită între Lucrezia şi cumnatul ei. În 1516 la curtea din Ferrara a sosit pictorul Tiţian, care a pictat mai multe lucrări inspirate de Lucrezia Borgia.
În ultimii ei ani de viaţă Lucrezia a trecut printr-o schimbare profundă. A renunţat la rochiile spectaculoase şi a devenit religioasă, aderând în final la cel de-al treilea ordin franciscan. Toate acestea nu au împiedicat-o să rămână de mai multe ori însărcinată, naşterile repetate slăbindu-i mult sănătatea. Lucrezia Borgia a murit în 1519, la vârsta de 39 de ani.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.