Prima pagină » Știri » Social » Ouăle de Paşti se vopsesc în Joia Mare. Tradiţii şi obiceiuri
Ouăle de Paşti se vopsesc în Joia Mare. Tradiţii şi obiceiuri
Foto: arhiva
Joia Mare este ziua în care, în multe localităţi din România se pregătesc ouăle de Paşti. Una dintre cele mai vechi metode de colorare a acestora este cu ajutorul cojilor de ceapă roşie.
Articol editat de Camelia Velțan,
21 aprilie 2022, 00:00 / actualizat: 22 aprilie 2022, 10:17
Joia Mare este ziua în care, în multe localităţi din România se pregătesc ouăle de Paşti. Una dintre cele mai vechi metode de colorare a acestora este cu ajutorul cojilor de ceapă roşie.
Tradiţia spune că ouăle de Paşti pregătite în Joia Mare nu se strică tot anul.
Cojile de ceapă sunt puse la fiert într-o oală cu apă şi puţin oţet, iar ouăle sunt spălate şi curăţate, astfel încât vopseaua naturală produsă de ceapă să prindă cât mai bine.
Pentru un aspect deosebit, pe ouă sunt fixate frunze de trifoi, talpa-gâştei sau păpădie. Ouăle sunt introduse apoi într-un ciorap, legate fiecare separat şi sunt puse la fiert în oala în care au fiert şi cojile de ceapă, pentru aproximativ 10 minute.
După fierbere, ouăle se scot şi sunt lăsate la răcit, apoi se îndepărtează frunzele ca, la final, coaja să fie unsă cu puţin ulei, pentru a căpăta luciu.
În noaptea de Înviere, ouăle înroşite sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite şi sunt primele servite membrilor familiei în ziua de Paşti, nu înainte de a fi ciocnite.
Ouăle sunt oferite şi copiilor care îşi colindă rudele şi vecinii în prima zi de Paşti, pentru a le spune ‘Hristos a înviat!’, dar şi ‘udătorilor’ care vizitează, în cea de-a doua zi de sărbătoare, casele în care se află fete nemăritate, pentru a le stropi cu parfum.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.