5 superstiţii despre ouă
Apariţia lor se bazează pe o observaţie, care a permis superstiţiei să se răspândească şi să supravieţuiască până în zilele noastre. Se întâmplă ca legătura dintre cauză şi efect să nu fie cea pe care o presupune superstiţia; oamenii însă continuă să o practice, fie ce-o fi.
Articol editat de cristina.rusu, 22 aprilie 2022, 10:00
La noi, ouăle simbolizează renaşterea sau fertilitatea. La alte culturi semnificaţia s-ar putea să fie diferită:
– În China se spune că ghinionul şi boala se pot alunga dintr-o gospodărie consumând un ou pe pragul casei şi aruncând coaja în stradă; nu oricând, ci în a cincea zi a celei de-a cincea luni, înainte de apusul soarelui.
– În Bucovina, de Paşti fetele îşi pun în apa pentru spălat un ou alb şi unul roşu, ca să rămână frumoase şi sănătoase.
– În Azerbaidjan oferitul de ouă în dar e tabu.
– În Anglia se spune că acela care mănâncă un ou de codobătură e neserios; consumatorul oului de silvie de câmp e bârfitor; cel care mănâncă un ou de porumbel e ghinionist; un ou de cioară mâncat aduce râsul prostesc; oul de prundăraş înseamnă nehotărâre, iar cel care mănâncă un ou de bufniţă va fi strident şi gălăgios. Tot în Anglia se spune că mâncatul oului unei găini cu pene galbene aduce febra, în timp ce oul unei găini albe e bun pentru problemele de digestie şi pentru degerături.
– În Asia ouăle aşezate în morminte simbolizează renaşterea. Ouăle au fost asociate cu riturile funerare de asemenea în Balcani, Egipt şi Peninsula Scandinavă.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.