Sesam deschide cartea: „Păsările dintr-o bună zi”, de Sally J. Pla
Cunoașteți expresiile: „liber ca pasărea cerului”, „blând ca un porumbel” sau „înțelept ca o bufniță”.
Cu aceste idei în minte, vă propun să descoperiți o carte care vă va arăta întreaga măreție a păsărilor, dar și a ființei umane: „Păsările dintr-o bună zi”, de Sally J. Pla. Ce veți găsi în acest roman viu colorat? Aventură, realism, umor, lecții de viață, despre familie, prietenie, solidaritate, curaj, avânt, integrare în „stol”, depășirea prejudecăților și a limitărilor care ne dăunează și, nu în ultimul rând, o sumedenie de curiozități despre păsări.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 aprilie 2022, 00:00 / actualizat: 22 aprilie 2022, 10:14
Eroul acestui roman al formării este Charlie, un băiat de 12 ani care trăiește în San Diego, California, alături de tatăl său, bunica și frații săi – doi băieți mai mici, gemeni și o soră adolescentă. Charlie e un băiat solitar și ordonat care, deși iubește păsările mai mult decât orice pe lume, își frânge singur aripile prin teama de necunoscut și nevoia de a avea toate lucrurile sub control. Modul său de a se apăra de neprevăzutul vieții și de a o păstra limpede este spălatul frecvent și temeinic al mâinilor, de câte douăsprezece ori. Dar ceea ce îl ajută cu adevărat să-și găsească liniștea sunt păsările. Îi place să le observe caracteristicile și comportamentul și poartă mereu cu sine „Cartea cu păsări”: un carnețel în care notează informații despre ele și le desenează. Eroul său este Dr. Tiberius Shaw, un celebru ornitolog, artist și filosof care a lăsat în scris reflecții fine despre comportamentul păsărilor, al cărui studiu i-a deschis o nouă perspectivă asupra comportamentului uman. Multe dintre aceste reflecții sunt presărate în roman, plasate chiar la începutul capitolelor. Fie că vorbesc despre migrație, cooperare, căutarea iubirii, cuib sau supraviețuire, cuvintele savantului se leagă profund de întâmplările din roman.
Lumea lui Charlie și-a pierdut echilibrul de când tatăl său, plecat în Afghanistan în calitate de jurnalist pentru a se interesa de soarta soldaților în război, suferă o leziune cerebrală în urma unei explozii. Este internat la o clinică din Virginia, sub îngrijirea unor experți neurologi. Bunica pleacă și ea pentru a-i fi alături, lăsându-i pe copii în grija unei tinere cu accent est-european și o apariție ieșită din comun. Precum păsările care își unesc eforturile pentru a străbate mii de kilometri în căutarea unui loc sigur, copiii, însoțiți de necunoscuta despre care vor afla că e orfană de război și care le va deveni apropiată, pornesc într-o lungă călătorie spre a-și regăsi tatăl, o călătorie plină de provocări și descoperiri, din care nu vor lipsi nici distracția, nici lecțiile de maturitate. Ceea ce îl motivează pe Charlie pe tot parcursul drumului este lista de păsări rare pe care a început-o alături de tatăl său. Obiectivul lui este să bifeze, adică să observe în mediul lor, cât mai multe păsări de pe listă, fie că e vorba de vulturul-pleșuv, bufnița de Virginia, lebăda-trompetă, cocorul siberian sau chiar perușul de Carolina, pasăre considerată dispărută. Totul pentru a-l ajuta pe tatăl său să se însănătoșească și să-și recapete bucuria. Fiecare pasăre bifată îl va conduce pe Charlie spre răspunsul la întrebarea: „Cum vreau să trăiesc? Singur sau în stol?”
Voi ce ați răspunde? Oare a fi împreună cu ceilalți ne face aripile să crească?
Aveți la îndemână un mod plăcut de a prinde aripi: citind. Și o carte minunată pentru a vă exersa zborul, prezentă în rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj.
Diana Pop, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.