Vinerea Mare – semnificaţia religioasă a zilei
Creştinii ortodocși și greco catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, o zi în care îşi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi de aşezarea Lui în mormânt.
Articol editat de Camelia Velțan, 22 aprilie 2022, 00:00 / actualizat: 23 aprilie 2022, 14:00
Creştinii ortodocși și greco catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, o zi în care îşi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi de aşezarea Lui în mormânt.
În această seară, credincioşii participă la Denia Prohodului Domnului în care au loc procesiunile cu Sfântul Epitaf care simbolizează purtarea trupului lui Iisus de la Cruce la mormânt.
Despre semnificaţia religioasă a zilei ne vorbește redactorul Radio România, Remus Rădulescu:
În Vinerea Mare, credincioşii refac, simbolic, alaiul care l-a condus pe Iisus Hristos de la cruce la mormânt.
În mijlocul bisericilor se află o cruce mare, aşezată la Denia de aseară, pe care este pictat Iisus răstignit. În faţa crucii va fi aşezat, astăzi, Sfântul Epitaf, o icoană pe pânză care îl reprezintă pe Iisus mort, înainte să fie aşezat în mormânt.
În jurul acestei icoane în biserici, se intonează, în această seară, o cântare lungă, numită prohod, care exprimă tristeţea în faţa morţii lui Iisus dar şi speranţa că el va învia.
Epitaful va fi cinstit de credincioşi prin închinare şi aducerea de flori şi va fi purtat în procesiuni, în jurul bisericilor.
Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare
În Vinerea Mare comemorăm moartea şi îngroparea lui Iisus.
Seara, în biserici credincioşii asistă la Denia Prohodului.
Și pentru că este ziua în care Iisus a răscumpărat neamul omenesc de sub păcatul strămoşesc, tradiţia spune că este bine să se ţină post negru.
Este interzis să se mănânce urzici în această zi, sau mâncăruri care conţin oţet, deoarece lui Iisus i s-a dat oţet după ce a fost biciuit.
Femeile se pot bucura de o zi de odihnă în această zi. A coase, a ţese sau a coace pâine în Vinerea Mare atrage boala şi spiritele rele.
O altă activitate interzisă este tunsul, care va aduce necazuri asupra celor din familie.
Apa este semn de belşug în Vinerea Mare. Dacă plouă în această zi, grânele vor prospera tot anul.
Mai demult, oamenii alergau desculţi prin rouă înainte de răsăritul soarelui, sau se scăldau în ape curgătoare. Acum, dacă cineva se simte curajos şi se scufundă de trei ori în apă rece, va avea parte de sănătate şi de bună dispoziţie!
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.