Într-o perioadă de numai 6 ani, a înscris 22 de melodii în clasamentul Billboard. În anii ’50, când mulţi artişti proiectau o masculinitate exagerată, piesele sale ieşeau în evidenţă prin faptul că transmiteau sensibilitate. În 23 aprilie 1936 s-a născut Roy Orbison:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
23 aprilie 2022, 00:00 / actualizat: 23 aprilie 2022, 8:08
Într-o perioadă de numai 6 ani, a înscris 22 de melodii în clasamentul Billboard. În anii ’50, când mulţi artişti proiectau o masculinitate exagerată, piesele sale ieşeau în evidenţă prin faptul că transmiteau sensibilitate. În 23 aprilie 1936 s-a născut Roy Orbison:
La fel ca toţi fraţii săi, Roy Orbison a avut o vedere slabă şi a purtat ochelari încă din copilărie. Era mereu preocupat de felul în care arată şi îl deranja în mod deosebit părul lui atât de deschis la culoare încât părea alb. A început de foarte tânăr să-l vopsească în negru, o culoare la care mai târziu şi-a asortat ţinuta de scenă. În liceu a cântat country şi western şi, când într-un rând i s-au oferit 400 de dolari pentru un spectacol, şi-a dat seama că s-ar putea întreţine din muzică.
S-a înscris la facultate pentru a studia geologia, gândindu-se să-şi găsească un loc în industria petrolului în caz că nu i se va concretiza cariera muzicală. A apărut la emisiuni de radio şi de televiziune, iar Johnny Cash, care avea un turneu în zonă, i-a sugerat să intre în contact cu casa de discuri Sun Records. A intrat în cercul de prieteni al lui Elvis Presley şi chiar dacă familia sa trăia într-un apartament cu o cameră, chiar dacă era nevoit să compună în maşină melodii country pentru alţi artişti, din primul său cec cu drepturi de autor a ales, poate nu prea înţelept, să plătească avansul pentru un Cadillac asemănător cu cel al lui Presley. A fost printre popularizatorii stilului cunoscut ca Nashville sound, deşi până în anii ’60 producătorii îl apreciau mai mult pentru măiestria la chitară, nu pentru voce. Only the lonely i-a adus celebritatea peste noapte, melodia ajungând până pe locul II în Billboard.
[price-item item_number=”6″ category=”PRICE_TABLE_CATEGORY”]După 1964, când artiştii britanici au invadat piaţa muzicală americană, generaţia lui Roy Orbison a fost dată laoparte în clasamente. Dificultăţile profesionale au venit într-o perioadă de tragedii familiale: soţia lui şi-a pierdut viaţa într-un accident de motocicletă, iar cei doi fii mai mari au pierit într-un incendiu, artistul rămânând rătăcit şi fără vreo direcţie pentru mai bine de un deceniu. Chiar dacă a dispărut din ochii publicului, influenţa lui a persistat: Bruce Springsteen îşi încheia concertele cu piese ale lui Orbison, iar alţi artişti – până şi de hard rock – făceau coveruri după melodiile sale de succes. În 1980 era aproape uitat în Statele Unite, dar era surprinzător de popular în ţări precum Bulgaria, unde nu a putut să iasă din camera de hotel pentru că era înconjurat instant de grupuri mari de fani.
În 1986, melodia In dreams a fost folosită pe coloana sonoră a filmului Blue Velvet. De fapt în film piesa era obsesia unui psihopat şi se auzea iar şi iar pentru a conferi o atmosferă suprareală. Orbison a fost iniţial şocat de ceea ce au făcut cu piesa lui, cert e însă că iniţiativa l-a făcut cunoscut în rândurile tinerei generaţii. A primit un premiu Grammy şi a fost indus în Rock&Roll Hall of Fame, o acoladă susţinută de Bruce Springsteen. A fondat un supergrup din care a făcut parte Bob Dylan şi George Harrison. A făcut tot posibilul pentru a profita de a doua şansă a carierei sale muzicale, deşi parcă tot nu-i venea să creadă ce i se întâmplă. Roy Orbison a încetat din viaţă în 6 decembrie 1988, la vârsta de numai 52 de ani.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.