Drobul de miel şi tradiţii uitate în Ţara Oaşului
Articol editat de , 24 aprilie 2022, 00:00 / actualizat: 26 aprilie 2022, 9:43
Maria Bura din satul Prilog ne vorbeşte despre toate acestea şi începe cu felul în care prepară drobul de miel:
„Se fierb măruntaiele de miel, apoi se taie mărunt sau sunt măcinate prin moară, după care sunt prăjite în ulei cu ceapă şi condimente. Se fierb cam opt ouă, iar altele opt sunt folosite crude, dar mai înainte sunt bătute spumă, să fie drobul pufos. Se amestecă toate împreună cu puţin pesmet, puţină făină, se potriveşte de gust şi apoi se dă la cuptor„. (Maria Bura)
Pe vremuri, deşi drobul de miel nu lipsea niciodată de pe masa de Paşte, acesta nu era aşezat în coşul dus la biserică pentru sfinţit. Lucrurile stau altfel acum, iar fala oşenilor, recunoscuţi pentru felul în care le place să arate tuturor cât de avuţi sunt, este susţinută şi de ceea ce aşează în coş:
„Cândva, când eu m-am măritat în Prilog, în coş se puneau pasca, o bucată de slănină, cârnaţi şi o bucată de şuncă. Umplutura sau drobul de miel nu se punea niciodată în coş. Acuma se pun de toate în coş: prăjituri, umpluturi. Doamne fereşte câte se pun! Ca să fie coşul cât mai plin, cât mai bogat„. ( Maria Bura)
Obicei unic în unele sate din Ţara Oaşului, fuga cu coşurile de Paşte are rădăcini vechi, dar trecerea timpului şi amprenta locurilor din Occident, unde lucrează oşenii, au făcut ca acesta să fie păstrat doar în memoria localnicilor. Maria Bura îşi aminteşte:
„Mai demult, când se ieşea duminica de la biserică, obiceiul era să se tragă un foc de armă, după care fiecare încerca să ajungă acasă cât mai repede. Şi cum biserica era împrejmuită de garduri, nu încăpeau toţi pe poartă, aşa că ăia mai tineri, grăbiţi să ajungă primii acasă, săreau peste gard cu coşul în mână, iar pe jos era plin de pască şi ouă. Cu timpul, oamenii s-au mai liniştit, iar acum, după ce preotul a terminat de sfinţit, pleacă acasă„. (Maria Bura)
text/foto: Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.