Hristos a Înviat! De ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?
Ouăle, prin care un sistem complex ia naştere din ceva aparent atât de simplu, sunt în multe culturi un simbol al creaţiei şi al reînnoirii. În tradiţia creştină semnificaţia e chiar mai specială: oul de Paşti simbolizează mormântul lui Iisus, iar ciocnirea ne duce cu gândul la deschiderea Sfântului Mormânt şi la Înviere.
Articol editat de cristina.rusu, 24 aprilie 2022, 00:00 / actualizat: 25 aprilie 2022, 0:24
În prima zi de Paşti ouăle se ciocnesc doar cap cu cap, mai întâi de către cel mai în vârstă bărbat de la masă. Primul ou trebuie să fie împărţit la toată familia, pentru a o menţine unită. Ouăle roşii nu se mănâncă cu sare, pentru că se spune că vom transpira tot anul! Iar dacă oul roşu pe care îl ciocnim e cu două gălbenuşuri, înseamnă că ne vom căsători în curând.
Conform tradiţiei, trebuie să ne spălăm pe faţă cu apă neîncepută, în care a fost aşezat un ou roşu şi un ban de argint, pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a atrage norocul în plan financiar. În câteva sate din Transilvania, fetele trebuie să se spele cu apă de pe roata morii, pentru a se păstra frumoase. Este obişnuit apoi să ne îmbrăcăm cu haine noi în Duminica Învierii, ca un simbol al purificării fizice şi spirituale.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.