A condus cercetări asupra mişcării stelelor şi a distribuţiei lor în spaţiu. A dezvoltat teoria conform căreia ar exista, în partea exterioară a sistemului solar, o vastă concentraţie de comete. În 28 aprilie 1900 s-a născut Jan Hendrick Oort:
Articol editat de cristina.rusu,
28 aprilie 2022, 06:00 / actualizat: 28 aprilie 2022, 8:07
A condus cercetări asupra mişcării stelelor şi a distribuţiei lor în spaţiu. A dezvoltat teoria conform căreia ar exista, în partea exterioară a sistemului solar, o vastă concentraţie de comete. În 28 aprilie 1900 s-a născut Jan Hendrick Oort:
Cercetări
Oort a determinat existenţa rotaţiei galaxiei şi a combătut ideea că soarele s-ar afla în centrul Căii Lactee. A fost tot odată cel care a postulat existenţa materiei negre în 1932, despre care se crede că ar constitui în jur de 84% din masa din univers şi a cărei atracţie gravitaţională face ca stelele să se grupeze în galaxii. A studiat de asemenea cometele, ajungând la concluzia că sistemul solar se extinde pe un spaţiu mult mai mare decât regiunea internă, ocupată de planete.
Viaţa
Provine pe linie maternă dintr-o familie de clerici cu tradiţie, unul din strămoşii săi fiind printre cei care au tradus pentru prima oară Biblia în olandeză. Tatăl său a fost medic psihiatru, iar Oort a crescut practic în curtea sanatoriului pe care acesta îl conducea. În liceu a devenit interesat de astronomie; singurul considerent care îl făcea să se îndoiască de o carieră în acest domeniu era temerea că, ocupându-se de ştiinţa pură, se va îndepărta prea mult de oameni. Mai târziu, când cariera lui academică i-a adus pe cap şi multe responsabilităţi administrative, Oort a putut avea parte de suficiente contacte sociale.
A studiat un timp la Yale, accesul la observatorul astronomic de acolo fiind o mare oportunitate, dar până la urmă s-a întors în Olanda, simţindu-se prea singur în Statele Unite. Descoperirea rotaţiei galaxiei l-a făcut faimos în lumea ştiinţifică (deşi probabil că i-a stricat relaţiile cu omul de ştiinţă Jacobus Cornelius Kapteyn, mentorul său, care credea că stelele din Calea Lactee sunt poziţionate simetric, având soarele în centru). A primit oferte de joburi la Harvard şi Columbia University, dar a ales mereu să rămână la Leiden.
A refuzat să colaboreze cu naziştii în timpul ocupaţiei Olandei: a renunţat atunci la funcţia sa de profesor şi şi-a luat familia într-un sătuc uitat de lume unde a rămas pe perioada războiului, scriind despre dinamica stelară. S-a întors la Leiden în 1945 şi a preluat conducerea observatorului astronomic, ocupându-se tot odată – printre primii în domeniu – de dezvoltarea radioastronomiei, pe baza echipamentelor radar lăsate în urmă de nazişti. Jan Hendrick Oort a avut doi fii şi o fiică; unul dintre fiii săi, Abraham Oort, a devenit profesor de climatologie la universitatea Princeton.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.