Radio Cluj…la modă: Piese cheie din garderobă: fusta conică
Cu un croi ce urmărește linia naturală a corpului, subliniază șoldurile și se îngustează spre terminație, creionând vizual acea formă de clepsidră, sau hourglass shape, cum mai este ea numită – silueta prin excelență feminină și dezirabilă, nu doar în rândul femeilor ci și al bărbaților.
Este suficient să ne amintim de Marilyn Monroe în filmul Unora le place jazzul din 1959, cu scena celebră din gară, unde ea pășește țanțoș cu pași mici și siguri, lăsându-i cu gura căscată pe cei doi bărbați costumați în femei, care nu se prea descurcau cu mersul.
În istoria modei, perioada de maximă înflorire a fustei conice sau pencil skirt – fusta creion așa cum s-a consacrat ca denumire, este decada anilor ‘50,
Atunci, alături de formele ample ale fustelor exista și acest tip de croi, ca alternativă pentru formele promovate anterior, prin ceea ce a adus New Look-ul marca Dior, în modă.
Jachetelor lejere, pălăriuțelor și unui aspect foarte îngrijit de tipul ladylike li s-a asortat fusta conică și pantofii escarpin, compunând astfel imaginea perfectă a eleganței și feminității.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 aprilie 2022, 06:00 / actualizat: 28 aprilie 2022, 8:07
Dar cum a ajuns fusta creion în modă?
Istoria consemnează o întâmplare nostimă aflată la originea acestui articol vestimentar.
Prima femeie care s-a urcat la bordul unui avion era îmbrăcată cu o fustă de tip edwardian, adică largă, deoarece acțiunea se petrecea în anul 1908. Femeia era o actriță, Edith Berg iar pilotul era Wilbur Wright unul dintre pionierii aviației, împreună cu fratele său, Orville.
Din pricina faptului că avionul era deschis, cum erau pe vremea aceea primele aparate de zbor, iar fusta era largă și putea din cauza curenților de aer și a vântului să încurce pilotul și implicit zborul, lui Edit i-a fost legată fusta cu o sfoară mai jos de genunchi.
În momentul când s-a dat jos din avion, a fost surprinsă de fotografii ce înregistrau evenimentul ca o premieră de necontestat, cu picioarele legate, lansând fără voia ei, moda fustei împiedicate, sau hobble skirt.
Nu se știe cu precizie dacă de-acolo s-a inspirat Paul Poiret în crearea siluetelor cu fuste lungi și înguste și volume generoase în partea superioară, specifice decadei următoare dar cu siguranță, influențele au fost multiple, la fel cum a fost și în cazul fustei mini, ce avea să apară peste câteva decenii bune.
Deși incomodă, pentru că nu permitea mișcarea firească a picioarelor în mers, femeile s-au înregimentat repede în trendul acesta și nu puține sunt ziarele și revistele din epocă ce satirizează acest gust și moft vestimentar.
Reîntâlnim fusta dreaptă, clasică, de data aceasta, în perioada celui de-al doilea război mondial când surplusul de material era exclus, iar tot ceea ce însemna vestimentație trebuia să fie executată cu scrupuloasă parcimonie.
Apoi după boom-ul pricinuit de Dior cu al său New Look, regăsim fusta conică în anii 50. Dior este creditat cu popularizarea acestui tip de fustă, datorită liniei sale din 1954, denumită H-line, dar trebuie amintit că unul dintre creatorii care au folosit fusta conică destul de des în creație este nimeni altul decât Balenciaga.
Nici acum, după atâta timp nu se poate spune că fustele conice sunt comode la mișcare, decât dacă sunt realizate din materiale stretch, iar multe dintre noi cunoaștem efortul de-a te urca în mașină când ai pe tine o fustă creion care depășește lungimea genunchiului.
Eroinele din filmele lui Hitchcock poartă fuste conice și crează în privitor senzația contradictorie de sobrietate dar și de senzualitate, dacă e să ne amintim de Tippi Hedren din Păsările și de Grace Kelly din filmul În spatele ferestrei, dar și de celebrul serial Mad Men cu voluptuoasa secretară Joan, îmbrăcată doar cu fuste conice.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.