Traseu educativ în pădurea din Băile Felix [FOTO]
Direcția Silvică Bihor a inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, primul traseu educativ din pădurea Băile Felix.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 2 mai 2022, 12:51
Direcția Silvică Bihor a inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, primul traseu educativ din pădurea Băile Felix.
Traseul, de aproximativ 3 km, va oferi posibilitatea unui dialog electronic între arbori și cei interesați. Practic, vizitatorii vor putea scana anumite coduri QR cu telefonul mobil și vor afla astfel mai multe informații despre pădure, arbori și vietățile ei.
Pădurea din Băile Felix are o suprafață de 132 de hectare și are în componență multe specii de arbori (stejar, cer, carpen, fag, cireș, pin, jugastru) fiind brăzdat de multe linii parcelare care oferă un acces facil în pădure.
Direcția Silvică Bihor a amplasat 10 stații pe traseul educative. Fiecare are un specific aparte. De pildă, la stația I, turiștii primesc informații generale despre economia forestieră, iar în stația a III-a, un cer le explică mai multe despre viața și mediul lui. În acest fel, interacțiunea cu pădurea și cu mediul, va fi mai interesantă și mai plăcută, cred reprezentanții Direcției Silvice Bihor. Aceștia speră că în acest fel va crește și responsabilitatea cetățenilor față de mediul înconjurător și față de curățenia din pădure.
Aceasta este gospodărită prin aplicarea tratamentelor de conservare, din cuprinsul ei fiind extrași doar arborii la care declinul fiziologic este evident. Particularitățile acestei păduri o fac atractivă pentru turiștii din stațiune si copii din împrejurimi care se plimbă frecvent prin pădure, grupuri de copii fiind adesea întâlnite în toate anotimpurile.
Ținând cont de aceste considerente, corelate cu necesitatea igienizării pe liniile parcelare frecventate de către turiști, am considerat oportună crearea unui traseu educativ în această pădure, un traseu care pe lângă recreerea conferită de natură, să ofere celor interesați câteva informații despre Romsilva ca administrator al fondului forestier și mai ales despre arborii și vietățile din pădure.
Am apreciat ca fiind interesantă și atractivă mai ales pentru tineri varianta unui dialog scris între turiști și arbori prin scanarea unor coduri QR – dat fiind apetitul copiilor și al tinerilor pentru utilizarea device-urilor mobile, a explicat ing. Ioan Teodor Suciu, directorul Direcției Silvice Bihor.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.