Incluziv: 15 lecţii de ştiinţe naturale pentru elevii nevăzători
Nu prea e loc de pufnit cu dispreţ: în ultimii ani s-a văzut cum lipsa de informaţii de bază din domeniul ştiinţei creează mediul propice pentru răspândirea a tot felul de teorii şi temeri. Nimănui nu-i strică să ştie cum arată universul în care trăim: să-şi imagineze structura unei molecule şi conexiunile ei, să plaseze pământul în sistemul solar şi să-i recunoască fragilitatea.
Articol editat de cristina.rusu, 3 mai 2022, 15:32
Studiu de caz: natura, proiect realizat de asociaţia Tandem, a avut în vedere în primul rând completarea educaţiei ştiinţifice a elevilor nevăzători; pe de altă parte materialele au fost realizate pentru a fi deopotrivă pe gustul celor fără deficienţe de vedere, care-şi doresc o aprofundare a culturii generale.
Modulul dedicat ştiinţelor naturale este o extindere a platformei educaţionale pentru nevăzători care a debutat în 2017, cu lecţii despre istoria românilor:
Anul acesta ne-am hotărât să abordăm un subiect mai dificil, pe care ni l-au recomandat foarte mulţi profesori de liceu şi de şcoală generală. Ne-am gândit să facem un proiect despre fizică şi chimie, să ajutăm elevii să înţeleagă fenomenele complexe care sunt descrise în manualele şcolare. (Andreia Bruckner, vicepreşedintele asociaţiei)
La materiile reale, manuale şcolare pentru elevii nevăzători nu există. Cauza principală e caracterul nepractic al alfabetului Braille, care creşte enorm de mult dimensiunea oricărui manual. Profesorilor le revine sarcina de a dicta aspectele pe care le consideră relevante, completându-şi lecţia, atunci când se poate, cu planşe tactile. De altfel ilustraţiile tactile apar şi în materialele din proiectul asociaţiei Tandem:
Am pregătit lecţii audio şi video, care au între 5-8 minute. Apoi mai sunt materiale tactile, pe care noi le distribuim şcolilor, care le pot reproduce atunci când au nevoie. Lecţiile cuprind teme precum big bang şi formarea universului, găurile negre, structura atomului, moleculele organice. În felul acesta ne-am gândit să acoperim toate acele subiecte despre care profesorii ne-au spus că au dificultăţi să le ilustreze, explică Andreia Bruckner.
Materialele au fost prezentate până acum, în cadrul unor ateliere, elevilor nevăzători din Bucureşti şi din Cluj, pentru care aspectele ce ţin de astronomie şi astrofizică au fost cele mai atractive:
Printre altele, am făcut şi o planşă care prezintă felul în care are loc un cutremur şi cum se transmite prin pământ unda acestuia. Apoi am vorbit despre structura universului, despre sistemul solar şi despre galaxii; au avut apoi posibilitatea să monteze un sistem planetar şi să studieze orbitele corpurilor cereşti. Le-am spus, ca un detaliu interesant, că există oameni care cred că pământul e plat; au început să râdă, efectiv nu le-a venit să creadă, povesteşte Andreia Bruckner.
Proiectul dedicat ştiinţelor naturale cuprinde 15 lecţii, care sunt disponibile pe platforma Idea-isa şi pe canalul de Youtube omonim. Următoarea etapă va presupune completarea materialelor educaţionale cu cursuri de matematică şi geografie.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.