Băutura care ucide ficatul mult mai rapid decât alcoolul
Dacă credeți că alcoolul este cea mai dăunătoare băutură pentru ficat, greșiți. Rezultatele unui nou studiu arată că pe lângă aceasta există o întreagă categorie de băuturi care provoacă leziuni grave acestui organ, scrie ‘Eat This, Not That’.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 mai 2022, 12:00
Dacă credeți că alcoolul este cea mai dăunătoare băutură pentru ficat, greșiți. Rezultatele unui nou studiu arată că pe lângă aceasta există o întreagă categorie de băuturi care provoacă leziuni grave acestui organ, scrie ‘Eat This, Not That’.
Consumul lor are un impact negativ semnificativ asupra sănătății și speranței de viață a oamenilor și s-a dovedit a fi una dintre cauzele bolilor hepatice. Ficatul este responsabil de eliminarea toxinelor din organism și, prin urmare, este extrem de important să se monitorizeze starea acestuia.
Studiul realizat de Framingham Heart Study (FHS) a început în anul 1948, la Boston. Scopul său este de a urmări impactul anumitor obișnuințe alimentare (cum ar fi fumatul sau obiceiurile alimentare) asupra sistemului cardiovascular. Experții de la Școala de Medicină a Universității din Boston au publicat recent un articol extrem de interesant în revista ‘Clinical Gastroenterology and Hepatology’, bazat pe noile descoperiri ale FHS. Din 1948 până în 2002, cercetătorii au studiat starea de sănătate a 1.636 de descendenți din grupul original. Vârsta medie a participanților dintre „descendenții” primului grup este de 63 de ani, iar cea a participanților celui de-al doilea – 48 de ani. 52% dintre ei sunt femei.
Efectele băuturilor bogate în zahăr asupra ficatului: conform rezultatelor, este posibil să previi dezvoltarea bolii hepatice grase non-alcoolice dacă eviți consumul oricărei băuturi cu conținut ridicat de zahăr. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care beau băuturi dulci des (adică persoanele care beau mai mult de o dată pe săptămână) au de 2,5 ori mai multe șanse de a dezvolta boli hepatice decât cei care nu beau. La persoanele care beau aceste băuturi „ocazional” (adică mai mult de o dată pe lună, dar mai puțin de o dată pe săptămână), oamenii de știință au constatat și o creștere a cantității de grăsime din ficat în comparație cu cei care nu le consumă deloc. (www.actualno.bg)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.