Sesam deschide cartea: Strania bibliotecă de Haruki Murakami
Și mie îmi place foarte mult Haruki Murakami și am citit aproape toate cărțile traduse în românește sau în englezește. Și tare m-am bucurat când am aflat că la Editura Polirom s-a tradus și o carte pentru copii scrisă de Haruki Murakami.
Cartea se numește ”Strania bibliotecă”, este tradusă în limba română de Iuliana Oprina și are niște ilustrații foarte frumoase, care îi aparțin lui Chip Kidd, un grafician american foarte renumit.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 mai 2022, 06:00 / actualizat: 6 mai 2022, 10:07
În ”Strania bibliotecă” erou este un băiat obișnuit, care pe drumul său spre casă de la școală se abate din drum și întră la bibliotecă. Are de restituit niște cărți și se cam grăbește, pentru că Mama îl așteaptă acasă cu cina.
Totuși, nu rezistă tentației și întreabă dacă biblioteca deține un volum despre felul în care se colectau impozitele în Imperiul Otoman. Stranie preocupare, veți spune, și exact asta am gândit și eu ridicând din sprâncene atunci când am aflat ce-l preocupă pe erou nostru. E drept că noi am crescut cu povești legate de biruri și zeciuieli, de fanarioți și de Înalta Poartă, așa că se explică apetitul nostru scăzut pentru un asemenea subiect.
Dar să revenim: Eroul nostru era întâmpinat de un bibliotecar bătrân și ciudat, care-i spune că acest gen de cărți se găsește doar la sala de lectură și îl conduce în subsolul clădirii unde o serie de coridoare întunecoase formează un labirint ce pare fără sfârșit.
Problema este că odată intrat băiatul este luat prizonier de bătrânul bibliotecar, care-i spune că-l va lăsa să plece doar atunci când va învăța pe din afara trei volume groase și grele despre impozitarea în Imperiul Otoman.
În poveste mai apare un Om Oaie și o fată frumoasă și misterioasă, care aduce un pic de speranță în gândurile cuprinse de disperare ale eroului nostru.
Tema aceasta a bibliotecii în literatură este veche și foarte des întâlnită. Este suficient să ne gândim la Harry Potter și la misterioasa bibliotecă de la Hogwarts. De altfel, chiar Murakami mai are o carte care se petrece într-o bibliotecă și adresată oamenilor mari, ”La capătul lumii și în țara aspră a minunilor”
Biblioteca pe care o descrie în această carte despre care vorbim este cu adevărat stranie, iar Murakami se pricepe de minune să construiască atmosfera și să-ți dea senzația că ești și tu în celulă alături ce cititorul nostru pasionat de subiecte cel puțin ciudate.
Însă în ciuda admirației mele pentru autorul japonez, cartea asta nu mi-a plăcut foarte mult. Se încheie destul de abrupt și te lasă confuz: nu prea știi ce a vrut să spună autorul.
Recomandarea editurii este pentru cititori mai mari de 10 ani, însă eu aș aștepta până prin adolescență dacă ar trebui să o citesc.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.